Aanvraag materiaal evenement

Vraag materiaal aan voor je duurzaam evenement: afvaleilanden, backstage containers, herbruikbare bekers, wasstraat.

Organiseer je een evenement? Probeer dat dan zo afvalarm mogelijk aan te pakken en het afval goed te sorteren. Wegwerpbekers zijn verboden, dus ga voor herbruikbare bekers. Probeer ook voor andere aspecten van je evenement (zoals eetgerei, infrastructuur) na te denken over een duurzaam alternatief. Voor lokale besturen is het gebruik van eenmalig cateringmateriaal ook verboden.

Bij Ibogem kan je herbruikbare bekers lenen (25 cl en 33 cl), een wasstraat en afvaleilanden om afval gescheiden in te zamelen.

Tarieven Reglement en info

Herbruikbare bekers

Evenementen mogen geen wegwerpbekers meer gebruiken (lees meer bij Wetgeving). Herbruikbare bekers vervangen plastic wegwerpbekers en vermijden dus heel wat afval. Je gebruikt ze zoals glazen, maar ze zijn veiliger omdat ze onbreekbaar zijn. Ibogem beschikt over een groot aantal herbruikbare bekers van polycarbonaat in twee maten: 25 cl en 33 cl. Je kan er water, frisdrank en bier in schenken.

Het gebruik van de bekers is gratis. Verloren of kapotte bekers worden aangerekend. Voorzie een systeem waardoor minstens 90% van de herbruikbare bekers wordt ingezameld.

Wetgeving

  • Het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik bij evenementen is verboden, met uitzondering van petflessen en blikjes als minstens 95% ervan gescheiden wordt ingezameld voor recyclage (de bewijslast ligt bij de organisator). Vanaf 1 januari 2025 is het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik bij evenementen volledig verboden.
  • Het is verplicht om een systeem te voorzien dat garandeert dat minstens 90% van de herbruikbare bekers wordt ingezameld voor hergebruik (verantwoordelijkheid organisator).

Lokale besturen mogen bovendien geen cateringmateriaal voor eenmalig gebruik gebruiken (sinds 2022).

Meer info: Wetgeving drankverpakkingen en voedselverpakkingen (vlaanderen.be). Hier vind je een handige presentatie.

Communicatiemateriaal nodig voor herbruikbare bekers op je evenement? Download het hier.

Ga je ook werken met herbruikbaar eetgerei? Je vindt hier een gids.

Professionele wasstraat

Onze herbruikbare bekers kunnen gemakkelijk gewassen worden met de professionele wasstraat van Ibogem. De wasstraat is zuinig in water, energie en chemicaliën. De wasstraat werkt snel: in een uur kunnen minstens 1800 bekers gewassen worden (1 wascyclus duurt amper 1,20 minuten). Machinaal wassen verlengt bovendien de levensduur van de herbruikbare bekers. Bij handwas lopen ze immers krassen op en dat maakt ze minder smakelijk om uit te drinken. Voor het gebruik van de wasstraat wordt een waarborg gevraagd. Hou er rekening mee dat je water, een driefasenaansluiting 380 V en een aansluiting 220 V nodig hebt.

Afvaleilanden

Op elk evenement ontstaat afval. Om afval te sorteren bij het publiek leent Ibogem afvaleilanden uit. Een afvaleiland bestaat minimaal uit een restcontainer en een pmd-container. Je kan ook backstage afval sorteren. Daarvoor worden minstens drie grote containers geleverd: restafval, pmd en papier-karton. Door te sorteren kan je geld uitsparen, want recycleerbare afvalsoorten zijn goedkoper dan restafval (niet-recycleerbaar).

 

Aanvragen

Materiaal aanvragen doe je ten laatste twee maanden vóór je evenement plaatsvindt.

Tarieven Reglement en info

 

  • = rest + pmd. 1/250 bez.
  • Wil je bv. nog andere afvalsoorten sorteren?
  • = rest + pmd + p&k (grote cont.)
  • Wil je bv. nog andere afvalsoorten sorteren?
  • Heb je nog andere vragen, bedenkingen?