download de recycle-app

Recycle App

Vuilnis buiten zetten doe je zo

Je kunt een papieren exemplaar van de ophaalkalender afhalen op het onthaal van Ibogem, op het recyclagepark of in het gemeentehuis. Of probeer de gratis app Recycle! voor je smartphone. Je krijgt een berichtje de avond voor de ophaling.

Je mag het huisvuil pas buitenzetten (voor je eigen deur) vanaf 18.00 uur op de avond vóór de ophaalronde. De ophaling start om 6.00 uur ‘s morgens. Na de ophaling moeten de recipiënten binnen de 24 uur weer worden binnengehaald. Hieronder lees je hoe je je afval moet aanbieden.

Vraag een glaskrat of gft-container aan

Let op: Afval dat voortkomt uit bedrijfsactiviteiten valt niet onder huisvuil. Lees hier meer over bedrijfsafval.

PMD

Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons worden om de twee weken opgehaald. Gebruik de blauwe PMD-zakken. Die kosten € 2,50 per rol (d.i. 20 zakken van 60 liter) en zijn te verkrijgen in diverse verkooppunten. Maak de verpakkingen leeg, duw flessen plat en maak geen bidons vast aan de buitenkant van de zak.

GFT

Groenten, Fruit- en Tuinafval wordt om de twee weken opgehaald aan huis in groene rolcontainers van Ibogem. Elk gezin krijgt er een ter beschikking. Je kan eenmaal gratis ruilen om een ander volume te bekomen. Zorg dat de in te wisselen container proper is. Je kan ook een tweede container aanschaffen. Om je container te laten ledigen, moet je container gechipt zijn en moet er voldoende saldo op je diftarrekening staan. Lees alles over Diftar gft bij Sorteren - Gft.

Glas

Huishoudglas of hol glas wordt eenmaal per maand opgehaald en kan je aanbieden in een glaskrat van Ibogem. Elk huisgezin krijgt een gratis glasbak ter beschikking. Die kan je afhalen mits overhandiging van de bon die je vindt in het welkomstpakket voor nieuwe inwoners. Indien je glasbak niet toereikend is, kan je een bijkomende glasbak bekomen voor € 9.

Rest

Restafval wordt tweewekelijks opgehaald in de grijze Ibogem-zak. In juli en augustus is er elke week ophaling. Je kan kiezen tussen zakken van 60 liter inhoud (€ 13,70/ 10 zakken) of 30 liter inhoud (€ 8,20 / 10 zakken). Huisvuilzakken mogen enkel het afval bevatten waarvoor ze bestemd zijn. Ze moeten goed gesloten zijn en mogen niet meer dan 15 kg wegen. Gescheurde of opengereten zakken worden niet meegenomen. Kleef de zak bovenaan niet dicht, maar gebruik de trekband of wavetopsluiting (met de vier flappen maak je twee knopen boven elkaar)..

Papier

Papier en karton wordt maandelijks opgehaald en bied je het best aan bijeen gebonden met natuurkoord of in een stevige kartonnen doos. Let er op dat de dozen niet te groot zijn en gemakkelijk opgenomen kunnen worden.

Snoeihout

Snoeihout wordt drie keer per jaar opgehaald aan huis: in januari, maart en oktober. Raadpleeg je ophaalkalender voor de exacte datum. Enkel takken van maximum 1 m lang bijeengebonden met natuurkoord, worden meegenomen. Een bundel mag maximum 25 kg wegen. Je mag maximum 5 m³ aanbieden. Kerstbomen worden opgehaald tijdens de eerste ophaling van snoeihout (januari). Verwijder pot en versieringen.

Grofvuil

Ibogem organiseert om de drie maanden een ophaling van grofvuil (restgrofvuil, metaal en hout). Klik op onderstaande knop voor meer informatie.

Vraag ophaling grofvuil aan