Samen tegen voedselverspilling
We zijn - zonder dat we het beseffen - kampioenen in voedselwegwerpen. Jaarlijks wordt in Vlaanderen meer dan 300.000 ton gft-afval weggegooid. We verspillen het meest brood, groenten en fruit en bereide gerechten (elk meer dan 30.000 ton). Per gezin gaat het om 88 kg voedsel dat elk jaar niet wordt opgegeten of 369 euro die weggegooid wordt.
Volg een workshop Jullie life hacks
Voedselverlies en het klimaat
Waarom is het niet oké om een brood, een bloemkool of een pizza weg te gooien? Dat voedsel is met veel zorg gekweekt en geproduceerd, dat is toch zonde om verloren te laten gaan? Bovendien heeft al het extra voedsel dat geproduceerd moet worden ook een negatieve invloed op waterverbruik en CO2-uitstoot (verpakking, transport). Als we minder voedsel verspillen, kunnen we een positieve bijdrage leveren aan het klimaat.
Voedsel is goud
Word liever kampioen in het vermijden van voedselverspilling! Dát is een topprestatie! Voedsel is goud! Ga samen met de atleten de strijd aan. Hans Van Alphen (vierde plaats tienkamp – Olympische Spelen Londen 2012), Jolien Boumkwo (Belgisch kampioene kogelstoten 2023) en Cedric Sorgeloos (zilver Belgisch kampioenschap speerwerpen 2023) tonen je hoe het moet.
“Ik ben niet iemand die graag naar de winkel gaat. Dus als ik ga, dan probeer ik de dingen die lang goed blijven groter in te kopen. In onze koelkast hebben we een systeem dat er per koelvak een andere voedselsoort ligt. Daarmee behouden we het overzicht, want als je begint te stapelen, dan zie je dingen over het hoofd. Mijn ouders zijn landbouwers. Zij hebben me altijd geleerd om zorgvuldig met eten om te gaan en niet te verspillen. We hebben niet vaak restjes. Ik vind het bijvoorbeeld niet erg om een sneetje ouder brood te eten. En is er toch nog overschot, dan geef ik het aan onze kippen.” Hans Van Alphen – discuswerper
“Ik heb een heel arsenaal aan luchtdichte bewaardozen. Zo blijft alles langer vers en ik label de dozen met de datum erop. De producten die het eerst op moeten, zet ik vooraan in de ijskast en voorraadkast. Dat is het FIFO-principe: first in, first out’ of ‘first expired, first out’. Groenten en fruit bewaar ik onderaan de koelkast, zo blijven ze langer vers. Voedselverspilling is niet oké. Je betaalt voor eten dat je uiteindelijk niet meer gaat opeten. Bovendien stimuleer je overproductie, dat is verloren werk. Daar moet ergens een cyclus doorbroken worden.” Cedric Sorgeloos – speerwerper
“Ik kijk altijd naar de bederfbaarheid van wat ik koop. Voor verse dingen denk ik vooraf al na wanneer ik het ga kunnen klaarmaken. Lukt dat bijvoorbeeld niet binnen de 2 dagen, dan ga ik het ook niet kopen. Wat ik wel altijd in grote hoeveelheden koop, is brood. Ik vries dat altijd in en haal maar uit de diepvries wat ik ook effectief die dag ga opeten. Op deze manier vermijd ik dat ik sneller eten moet weggooien. Groenten die er niet meer zo smakelijk uitzien, gebruik ik nog voor soep. Ook met hard brood kan je aan de slag. Ik maak er bijvoorbeeld wentelteefjes van.” Jolien Boumkwo – kogelstootster
Tips op een rijtje
Koop bewust
- Maak een weekmenu
- Hou rekening met het aantal personen dat telkens mee-eet
- Check je voorraadkast en je koelkast voor je gaat winkelen
- Maak een ouderwets boodschappenlijstje
- Koop niet meer dan wat je nodig hebt (geen zak wortelen als je er maar 2 nodig hebt)
- Hou rekening met de vervaldatum van producten
- Ga niet winkelen met een lege maag 🙂
Bewaar slim
- Heb je gekoelde producten gekocht? Hou ze koel van de winkel tot de koelkast of diepvries.
- Investeer in goede bewaardozen. In de voorraadkast, de koelkast en de diepvries kan je die zeker gebruiken.
- Vries brood in porties in en pak het uit wanneer je het nodig hebt.
- De temperatuur in de koelkast varieert. Bewaar groenten en fruit in de onderste lades. Zo blijven ze langer vers.
- Organiseer je koelkast en volg het principe ‘first in first out’: zet de nieuwe dingen achteraan, zoals in de winkel.
- TGT is niet hetzelfde als THT. Wanneer de uiterste consumptiedatum wordt aangeduid met ‘te gebruiken tot’ gaat het om producten die op korte tijd kunnen bederven en waarbij opeten na bederf een risico voor de gezondheid kan inhouden (vb. vlees, vis…). Producten met een datum vermeld onder de noemer ‘ten minste houdbaar tot’ hebben een langer houdbaarheidsdatum. Het overschrijden van de datum betekent niet dat het voedingsproduct sowieso ‘slecht’ is. Sommige producten zijn na het verstrijken van de THT-datum zelfs nog jaren houdbaar.
- Sowieso: kijk-ruik-proef voor je iets weggooit…
Red de restjes
- Toch voedsel over? Maak soep van restjes groenten, bak lekkere broodballetjes of een leftoverpizza…
- Wees creatief of doe inspiratie op in de Plan-eet app van Vlaco of wat-je-nogliggen-hadGPT…
Volg de tips op onze socials (facebook, Instagram).
Tipboekjes
Klik op de boekjes om ze te openen.
Jullie life hacks
En last but not least… jullie life hacks! Hier vind je alle life hacks van andere inwoners. Laat ze jou ook helpen in de strijd tegen voedselverlies!
Jullie life hacksWorkshops
Wil jij ook iets doen aan voedselverlies? Dan hebben wij enkele interessante workshops voor jou! De Vlaco-lesgever leert je meer over voedselverlies, de milieu-impact, hoe je het kan vermijden én hoe je met restjes aan de slag kan gaan.
Ik ben geïnteresseerd