Gebruik van compost

Tuinieren en landbouw beoefenen put de bodem uit. Borders maak je schoon, grasmaaisel haal je weg, fruit en groenten oogst je ... telkens haal je voedingsstoffen en organisch materiaal weg van de bodem. Om uitputting en structuurverval te voorkomen moet je de bodem van nieuw organisch materiaal voorzien. En dat doe je met een bodemverbeteraar als compost.

Bron: TuinKracht is een onderdeel van de provinciale campagne Leve De Tuin i.s.m. Interza, Interrand, Incovo, Intradura en Ecowerf.

Compost in de 4 seizoenen

Lente

De heraanleg van een tuin is het ideale moment om de bodem eens goed onder handen te nemen. Verwerking van compost zorgt voor een bodemstructuur waar je tuin lang van zal genieten. Compost verbetert de teelaarde, is vochtregulerend, maakt de bodem luchtiger, rijker en voedzamer. De voedingsstoffen komen bovendien langzaam vrij.

Zomer

Leg een laag compost op de teelaarde tussen de planten. Bodems met veel humus kunnen langer water en voedingsstoffen vasthouden, waardoor er minder voor de planten verloren gaat. Een laag compost beperkt ook de groei van onkruid.

Herfst

Tijd om het gazon te verticuteren en er compost over te verspreiden. Bloembollen die in het voorjaar zullen bloeien, worden nu geplant. Ze gedijen het best in een zwarte grond met veel humus. Nieuwe struiken en bomen plant je ook nu. Verrijk de plantput met compost en dek de bodem rond de struik of boom af met houtsnippers, grasmaaisel of compost.

Winter

Een laag compost aan de voet van de planten, bomen en struiken beschermt de wortels tegen vorst en koude. Nieuwe voedingsstoffen dringen langzaam in de bodem. De planten zullen er in het vroege voorjaar, bij het begin van de sapstroom, van profiteren.