Gebruik van compost

Tuinieren en landbouw beoefenen put de bodem uit. Borders maak je schoon, grasmaaisel haal je weg, fruit en groenten oogst je ... telkens haal je voedingsstoffen en organisch materiaal weg van de bodem. Om uitputting en structuurverval te voorkomen moet je de bodem van nieuw organisch materiaal voorzien. En dat doe je met een bodemverbeteraar als compost.

Bron: TuinKracht is een onderdeel van de provinciale campagne Leve De Tuin i.s.m. Interza, Interrand, Incovo, Intradura en Ecowerf.

Compost in de 4 seizoenen

Lente

De heraanleg van een tuin is het ideale moment om de bodem eens goed onder handen te nemen. Verwerking van compost zorgt voor een bodemstructuur waar je tuin lang van zal genieten. Compost verbetert de teelaarde, is vochtregulerend, maakt de bodem luchtiger, rijker en voedzamer. De voedingsstoffen komen bovendien langzaam vrij.

Zomer

Leg een laag compost op de teelaarde tussen de planten. Bodems met veel humus kunnen langer water en voedingsstoffen vasthouden, waardoor er minder voor de planten verloren gaat. Een laag compost beperkt ook de groei van onkruid.

Herfst

Tijd om het gazon te verticuteren en er compost over te verspreiden. Bloembollen die in het voorjaar zullen bloeien, worden nu geplant. Ze gedijen het best in een zwarte grond met veel humus. Nieuwe struiken en bomen plant je ook nu. Verrijk de plantput met compost en dek de bodem rond de struik of boom af met houtsnippers, grasmaaisel of compost.

Winter

Een laag compost aan de voet van de planten, bomen en struiken beschermt de wortels tegen vorst en koude. Nieuwe voedingsstoffen dringen langzaam in de bodem. De planten zullen er in het vroege voorjaar, bij het begin van de sapstroom, van profiteren.

Gebruiksaanwijzing groencompost Ibogem

 • Grondwerken: werk 35 l/m² tot 15-20 cm diep in de grond.
 • Bomen en struiken: vul de plantput op met een mengsel van 20% compost en 80% grond; strooi jaarlijks 2 cm compost onder de boomkruin of struik.
 • Bloemperken: werk bij eenjarigen 5 l/m² goed in de grond; gebruik 20 l/m² voor meerjarigen; strooi jaarlijks 2 cm compost tussen de bloemen.
 • Gazon: werk 45 l/m² tot 15-20 cm diep in de grond; strooi in het najaar 0,5 cm fijne compost over het bestaande gazon.
 • Bloembakken: vul de plantenbak op met een mengsel van 20% compost en 80% grond.
 • Moestuin: werk 20 l/m² tot 15-20 cm diep in de grond vóór het planten of zaaien; niet elke teelt heeft even veel compost nodig; dek de bodem af met 0,5 cm compost.
 • Fruittuin: werk 5 l/m² (eenjarigen) of 20 l/m² (meerjarigen) tot 15-20 cm diep in de grond; vul de plantput op met een mengsel van 20% compost en 80% grond; strooi 2 cm compost tussen de fruitplanten.

Gebruik de handige compostcalculator van Vlaco!

Opgelet

 • Compost is geen substraat, gebruik compost dus altijd gemengd.
 • Bij hogere doseringen best 2 à 3 weken wachten alvorens te planten of te zaaien.
 • Compostgebuik vermindert de noodzaak om extra te bekalken.
 • De voedingsstoffen in compost, in het bijzonder stikstof, komen langzaam vrij. Bijbemesting met stikstof kan noodzakelijk zijn.

Lees meer in de brochure Vlaco compost brengt leven in je tuin.