Restafval

Restafval wordt tweewekelijks opgehaald in de grijze zak met Ibogem-logo. In juli en augustus wekelijks.
Je kan kiezen tussen zakken van 60 liter (€14 / 10 zakken) en 30 liter (€8,40 / 10 zakken).

Verkooppunten

Restafval is huishoudelijk afval dat niet hergebruikt kan worden, dat niet recycleerbaar is en dat je nergens anders bij kan sorteren. Denk aan de ophalers en maak de zak niet zwaarder dan 15 kg. Restafval dat te groot is voor de huisvuilzak, is grofvuil.

Twijfel je toch nog wat er bij het restafval mag? Surf dan naar www.betersorteren.be en je krijgt een duidelijke sorteerinstructie.

Wat gebeurt er met restafval?

Ondanks de inspanningen van de meeste gezinnen om correct en zo veel mogelijk te sorteren, blijft er een grote hoeveelheid restafval bestaan. Wat gebeurt er mee? Bekijk het hier.

Wie kringt, die wint
Heb je eindelijk beslist om je oude spullen weg te doen, stop ze dan niet bij het restafval. Breng ze naar De Kringwinkel. Wat je niet meer gebruikt, is misschien net waar iemand anders naar op zoek is! Door spullen te hergebruiken, vermijden we dat er grondstoffen en energie verspild worden.
Koop minder afval
Als je gaat winkelen, koop je niet alleen voedsel, maar ook afval. Wie afvalarm winkelt, koopt zo'n 70% minder afval. Minder verpakkingsafval betekent minder verbranding en minder storten. Minder verpakkingen kopen is ook goed voor de portemonnee, want minder afval betekent minder gevulde vuilzakken. Afvalarme producten zijn vaak ook goedkoper.
Weg met het plastic zakje
De bekende wegwerp plastic zakjes horen bij het restafval en niet bij het PMD. Beter is het nog om te vermijden dat u ze moet weggooien. Wat denkt u van een herbruikbaar plastic zakje, plastic plooikratten, een katoenen draagtas of een traditionele boodschappentas? Of eenvoudigweg geen extra tas? Heb je toch een plastic zakje, gebruik het dan een tweede keer vooraleer je het weggooit. Het past perfect in de vuilnisbak.