Kringlooptuinieren

Dat is tuinieren zonder veel afval. Je geeft het zelfs terug aan de natuur. Je sluit met andere woorden de kringloop.

Kringlooptuinieren-technieken-bloem_Vlaco

Composteren

Door te composteren maak je van groenten-, fruit en tuinafval (gft) kwalitatieve compost die je kan gebruiken om de bodem te verbeteren. Tuinafval wordt met andere woorden plantenvoedsel. Door te composteren spaar je bovendien gft-stickers en dure meststoffen uit.

Hoe werkt dit? Wat mag wel en niet in het compostvat? Hoe verwerk je vervolgens compost in de tuin? … Alle aspecten van composteren leer je hier.

Download de brochure van Vlaco.

Snoeihout verwerken

Snoeihout is stevig materiaal en stop je, in tegenstelling tot bijvoorbeeld grasmaaisel, niet zomaar in het compostvat. Creatieve tuiniers verwerken hun snoeihout steeds vaker in nuttige en mooie tuintoepassingen. Kringlooptuiniers houden de stevige houtresten binnen de eigen tuin en gebruiken ze als bouwmateriaal, voor een vlechtwerk of takkenwal.

Bron: TuinKracht is een onderdeel van de provinciale campagne Leve De Tuin i.s.m. Interza, Interrand, Incovo, Intradura en EcoWerf.

Mulchen

Wat te doen met al dat grasmaaisel? In het compostvat (of je gft-container) mag je geen grote hoeveelheden gras storten. Wat doe je dan wel met grasmaaisel? Gebruik het om te ‘mulchen’. Mulchen is het bedekt houden van de bodem met een laag organisch materiaal (gras, houtsnippers, compost …). Het beschermt de bodem tegen weersinvloeden, houdt onkruid weg en stimuleert het bodemleven. Een dun laagje grasmaaisel tussen de planten kan dus zeker geen kwaad. Een mulchmaaier is ook een aanrader. Je gras wordt meteen fijn genoeg vermalen om te laten liggen en opgenomen te worden in de bodem.

Download de brochure van Vlaco.

Kippen

Kippen passen perfect in een kringlooptuin. Ze brengen leven, kleur en schoonheid in je tuin. Ze verwerken keukenrestjes en geven je er lekkere eitjes voor terug! Ook als tuinhulp zijn ze erg nuttig. Je kunt ze gericht inzetten om delen van je (moes)tuin van slakken en onkruid te vrijwaren, of om een braakliggend stuk grond proper te houden. Zelfs hun mest, die veel stikstof bevat, kun je gebruiken en verwerken tot compost.

Kippen zijn sociale dieren. Hou er daarom minstens twee. Te veel kippen op een beperkte plaats leidt tot geuroverlast en stress voor de dieren. Geef elk dier voldoende ruimte en maak een degelijk binnenhok waar ze kunnen schuilen. Installeer ook een goede afsluiting.

Download de brochure van Vlaco.

Vaste planten

In tegenstelling tot één- of tweejarigen blijven vaste planten jaren op dezelfde plaats staan. De meeste vaste planten zijn kruidachtig, sommige sterven in de winter bovengronds af en verrassen je iedere lente opnieuw met frisgroene bladeren en mooie bloemen. Dat ze niet ieder jaar moeten aangeplant worden, betekent minder werk en minder tuinafval.

Download de brochure van Vlaco en vind de geschikte plant op www.groenvanbijons.be.


Heb je de smaak te pakken gekregen? Leer nog meer over kringlooptuinieren op de site van Vlaco.

Loop eens door de kringlooptuin aan het onthaal van Ibogem of breng een bezoek aan een van onze demoplaatsen in Beveren, Rupelmonde en Zwijndrecht.