Hoe begin je eraan?
Het lijkt moeilijk, maar eens de basis goed zit, doet de natuur het grote werk. Afhankelijk van de grootte van je gezin en de omvang van je tuin, kies je voor een 'klein' systeem (compostvat) of een ‘groot' systeem (compostbak of -hoop).
Bron: TuinKracht is een onderdeel van de provinciale campagne Leve De Tuin i.s.m. Interza, Interrand, Incovo, Intradura en EcoWerf.
Opstarten van een compostvat
- Het compostvat is heel geschikt voor mensen met een kleine tuin (200 à 300 m²).
- Begin liefst in het voorjaar of tegen de zomer aan. Door de hogere temperaturen wordt het composteerproces sneller in gang gezet. Kies een plaats in je tuin die enkele uren (ochtend)zon krijgt per dag en met een onverharde ondergrond.
- Plaats het vat op enkele betonnen tegels waartussen je enkele centimeters ruimte laat of op een houten palet.
- Op de bodemplaat leg je eerst een 15 cm dikke laag luchtig materiaal (houtsnippers, fijne takjes, houterige stengels van vaste planten, dennennaalden …) waarop je vervolgens de composteerbare materialen stort.
- Gebruik wekelijks de bijgeleverde beluchtingsstok. Prik met de stok op een vijftal plaatsen in het composterend materiaal, draai een kwartslag en trek hem weer naar boven. Zonder lucht kunnen de compostorganismen niet overleven.
- Ook vocht is belangrijk. Zorg voor een goede afwisseling tussen vochtig en droog afval. Eventueel kan je een beetje water aan het vat toevoegen. Maar zorg ervoor dat de compost niet te vochtig is. In dat geval voeg je wat structuurmateriaal (takjes en bladeren) toe.
- Vermijd grote hoeveelheden van hetzelfde materiaal.
- Je kan bij Ibogem voordelig een compostvat met beluchtingsstok kopen.
Afmetingen: diameter bodemplaat: 80 cm; hoogte: 93 cm; inhoud: 280 liter.
Bron: TuinKracht is een onderdeel van de provinciale campagne Leve De Tuin i.s.m. Interza, Interrand, Incovo, Intradura en EcoWerf.
Opstarten van een compostbak
- Een compostbak is ideaal voor mensen met een grote tuin.
- Een compostbak kan je aankopen of zelf maken van paletten of draadwerk. Zorg er wel voor dat de voorkant open kan, dat is makkelijker voor het uitscheppen van de compost.
- Zet bij voorkeur twee of drie bakken naast elkaar. In de eerste bak stort je keuken- en tuinafval. Als de eerste bak vol is, verwijder je de voorkant en kan je de inhoud overbrengen naar de tweede bak. Zo wordt het afval goed gemengd en belucht. Eventueel is het nodig om water toe te voegen.
- Plaats de bakken in de schaduw.
- Het composteerproces gaat nu verder in de tweede bak. Ondertussen kan je de eerste bak opnieuw vullen. Na een paar maanden kan je de compost nog eens omzetten of al gebruiken in je groente-, fruit- of siertuin.
- Dek (minstens) de laatste bak af.
- Zorg voor een goede afwissling tussen droog en nat materiaal in de onafgedekte bak.
- Je kan een compostbak uit gerecycleerd kunststof voordelig kopen bij Ibogem.
Afmetingen: lengte x breedte x hoogte: 119 x 136 x 100 cm; inhoud: 1280 liter; gewicht: 90 kg; zelfbouwpakket.
Bron: TuinKracht is een onderdeel van de provinciale campagne Leve De Tuin i.s.m. Interza, Interrand, Incovo, Intradura en EcoWerf.
Opstarten van een composthoop
- Als je een grote tuin hebt met veel bomen, struiken, een grasveld of een behoorlijke groentetuin, dan is de composthoop voor jou de beste manier om je tuinafval te composteren. Naast wat ruimte, heb je verder niets speciaals nodig.
- Maak de composthoop bij voorkeur in de schaduw. Volle zon zou de zijkanten van het materiaal te snel laten uitdrogen.
- Zorg vanaf het begin voor een goede menging van groen en bruin materiaal, dan kan het verteringsproces en de ermee gepaard gaande temperatuurstijging al na enkele uren beginnen.
- Als je in één keer een grote hoeveelheid compost wilt maken, kun je van buiten je eigen tuin organisch materiaal (bladeren, houtsnippers, stalmest, …) invoeren.
- Zet de hoop minstens eenmaal om. Soms is het afhankelijk van het materiaal, de vochtigheid en het basismateriaal nodig om dit vaker te doen.