PMD

PMD wordt om de twee weken opgehaald. Gebruik de blauwe PMD-zakken met Ibogem-logo. Die kosten € 2,50 per rol (d.i. 20 zakken van 60 liter).
In de nieuwe blauwe zak komt er ook alle huishoudelijke plastic verpakkingen bij. Denk maar aan yoghurtpotjes, botervlootjes of plastic zakken…

Verkooppunten

In de PMD-zak mochten vroeger enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Daar komen nu ook alle huishoudelijke plastic verpakkingen bij. Denk maar aan yoghurtpotjes of botervlootjes. Maar ook plastic zakken en folies mag je vanaf dan bij het PMD sorteren. Allemaal samen in dezelfde zak.
Twijfel je toch nog over een verpakking? Surf nu naar www.betersorteren.be en krijg een duidelijke sorteerinstructie per verpakking.

Hoe wordt PMD gesorteerd?

Volg hier de weg van een PET-fles tot fleecetrui.

Waarom moeten de PMD-verpakkingen leeg zijn?
Verpakkingen waar nog productresten in achterblijven, hebben een negatief effect op het sorteer- en recyclageproces en kunnen de kwaliteit van het eindproduct aantasten. Je mag de gebruikte verpakkingen spoelen, maar dat hoeft niet. Leegmaken is voldoende. (Fost Plus)
Mag ik de oude zakken nog gebruiken?
Zeker! De oude PMD-zakken blijven onbeperkt geldig. Geen probleem dus als je nog een voorraadje liggen hebt, of als er in je verkooppunt nog geen nieuwe beschikbaar zijn. Vanaf de startdatum van de nieuwe blauwe zak mag je ze voor ophaling aanbieden mét de extra plastic verpakkingen.
Waarom geen verpakkingen van giftige of bijtende producten bij PMD?
Verpakkingen van giftige of bijtende producten zoals lak, pesticiden en insecticiden vormen een gevaar, zowel voor de machines als voor de mensen in de sorteer- en recyclagecentra. Ze moeten dan ook afzonderlijk worden behandeld. Sorteer ze daarom altijd bij het Klein Gevaarlijk Afval (KGA).