Diftar gft

Diftar staat voor ‘gedifferentieerd tarief’ of betalen voor het afval dat je aanbiedt. De eerlijkste manier om diftar toe te passen, is om het aangeboden afval te wegen. Dat gebeurt aan de hand van een container die voorzien is van een intelligente chip.

Waarom diftar?

Om zoveel mogelijk gft te recupereren. Er komt immers nog te veel gft in het restafval terecht. Dat is jammer. Het gft dat in het restafval zit, wordt verbrand en bijgevolg zijn we de energie en grondstoffen kwijt. Gft kan beter verwerkt worden tot compost zodat de natuurlijke voedingsstoffen opnieuw in de bodem terechtkomen en de kringloop gesloten blijft.

Door je per kilogram te laten betalen en per lediging, betaalt iedereen de reële kost van zijn eigen afval.

Betaling

Er wordt een ledigingskost en een bedrag per kg aangerekend.

De betaling gebeurt via een voorschot dat je betaalt op je diftarrekening. Bij de opening van je diftarrekening sturen we je een betalingsuitnodiging. Elke lediging wordt in mindering gebracht. Als je saldo onder het drempelbedrag daalt, ontvang je van ons een nieuwe betalingsuitnodiging. Om je saldo op te volgen, kan je een account aanmaken op Mijn Ibogem.

Info en tarieven

Container

Elk gezin krijgt één gft-container ter beschikking van Ibogem.

Bestel je gft-container Soorten containers Handleiding slot

Hoe bied ik de container aan?

Je plaatst de container aan de rand van de openbare weg en voor je eigen perceel, zonder het verkeer van voetgangers, fietsers of voertuigen te hinderen.

Plaats je container met de wieltjes naar de straatkant. Zo kan de ophaler die het beste meenemen. Zorg ervoor dat het deksel gesloten is. Anders veroorzaakt dit problemen bij het ledigen en kan er waaivuil ontstaan.

Een container mag max. 15 kg (40 L-container), 50 kg (120 L-container) of 90 kg (240 L-container) wegen.

Vragen? Bel 0800 53 339 of mail naar diftar@ibogem.be

Veelgestelde vragen over diftar gft


Composteer je eigen gft-afval!

Wil je de goedkoopste oplossing? Haal een compostvat bij Ibogem voor 11 euro en begin gewoon zelf te composteren! Bekijk hier tips en filmpjes.

Waarom is compost(eren) zo belangrijk?

  • Compost is 100 % recyclage.
    Groente-, fruit-, en tuinafval wordt door miljoenen kleine diertjes en organismen verwerkt tot donkerbruine humus of compost. Die compost is een bron van voedsel en leven voor je tuin. Compost verbetert de teelaarde, is vochtregulerend, maakt de bodem luchtiger, rijker en voedzamer. En zo is de kringloop gesloten.
  • Compost is bovendien een lokaal product.
    Jouw groente-, fruit- en tuinafval wordt gecomposteerd door collega-intercommunale DDS Verko in Appels, Dendermonde. Als je thuiscomposteert, is je compost helemaal een lokaal product!
  • Compost zorgt voor een kleinere voetafdruk.
    Hoe komt dat? Alleen al door het feit dat je ervoor kiest om je gft te sorteren en te (laten) recycleren in plaats van te verbranden, zorg je voor een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot. Door het inwerken van compost in de grond leg je bovendien koolstof (C) vast voor lange termijn. Die koolstof kan niet worden omgezet tot het broeikasgas CO2. Door compost te gebruiken in plaats van potgrond vermijd je ook dat er veen moet worden ontgonnen uit de aarde.