Wat is composteren?

Op de bodem van een bos worden de bladeren en takjes van de bomen door miljoenen kleine organismen langzaam afgebroken tot donkerbruine humus. In een compostbak, -hoop of -vat in je eigen tuin gebeurt net hetzelfde. Het tuin- en keukenafval dat je toevoegt, wordt door natuurlijke bacteriën, schimmels, pissebedden en wormen omgevormd tot humus.

Essentieel voor een goede compostering, is een juiste afwisseling van groene en bruine materialen. Groene materialen zijn makkelijk verteerbare keukenresten, grasmaaisel en andere zachte afvalstoffen. Bruine materialen zijn bijvoorbeeld houtsnippers, stengels van kruiden en planten, fijne takjes, stro, dennennaalden en dorre bladeren.

Behalve de voedingsstoffen die in je keuken- en tuinafval zitten, hebben de compostbeestjes in je vat, hoop of bak net zoals wij ook drinken en lucht nodig. Het is belangrijk om regelmatig de compost om te zetten of het compostvat te beluchten. Wie hiermee rekening houdt, wordt beloond met prima compost van eigen makelij.

Na drie maanden tot een jaar is het composteringsproces afgerond. GFT-afval werd omgezet tot humus klaar voor gebruik.