Huishoudglas

Huishoudglas of hol glas wordt eenmaal per maand opgehaald en bied je aan in een glaskrat van Ibogem.

Hoe aanbieden?

Uitgespoelde lege flessen, bokalen en flacons zonder deksels en doppen mag je deponeren in de glaskrat. Hoe bied je glas aan?

Wat is toegelaten?

Wat is niet toegelaten?

Porselein, keramiek, kristal en steen -> restafval of recyclagepark grofvuil niet-brandbaar
Lampen (gloeilampen, autolampen ...) -> restafval of recyclagepark afvalglas
Vlakglas (vensters, spiegels, autoruiten, gehard glas ...) -> recyclagepark vlak glas
Hittebestendig glas (ovenschotels, pyrex, glazen koffiekannen, glazen kookplaten, ruiten van kachels ...) -> recyclagepark afvalglas
Lampen (spaarlampen, tl-buizen) -> recyclagepark kga
Waarom mogen andere types glas niet in de glaskrat?
Andere types glas hebben een andere chemische samenstelling, waardoor ze pas smelten bij een hogere temperatuur. Als niet-gesmolten stukjes in de gerecycleerde flessen terechtkomen, verliezen die hun stevigheid en kunnen ze gemakkelijker breken. (Fost Plus)
Waarom moeten deksels en doppen eraf?
Verwijder deksels en doppen van flessen of bokalen. Die zijn van heel uiteenlopende materialen gemaakt en kunnen het recyclageproces ernstig verstoren. Etiketten verdwijnen automatisch tijdens het behandelingsproces en vormen geen enkel probleem.
Mogen flessen van geneesmiddelen in de glaskrat?
Glazen flessen en flacons van geneesmiddelen mogen bij het glas, maar alleen op voorwaarde dat ze volledig leeg zijn. (Fost Plus)
Wat met spaarlampen en tl-lampen?
Spaarlampen en tl-lampen bevatten chemische stoffen die een gevaar kunnen vormen tijdens de behandeling. Sorteer ze daarom altijd bij het klein gevaarlijk afval (kga). (Fost Plus)