Groenten, Fruit & Tuinafval

Gft wordt om de twee weken ingezameld in groene rolcontainers van Ibogem. Om je container te laten ledigen, moet je container gechipt zijn en moet er voldoende saldo op je diftarrekening staan.

Hoe aanbieden?

Gft wordt verwerkt tot kwalitatieve compost. Stop alleen composteerbaar afval in de gft-container. Plaats de container in de schaduw en hou hem rein. Onderin de container kun je een stuk krantenpapier leggen om te vermijden dat het gft vastzit. Hoe bied je gft aan?

Lees alles over Diftar gft

Wat is toegelaten?

dierlijk en plantaardig keukenafval en etensresten
schillen en resten van fruit, groenten en aardappelen
noten, pitten, doppen van noten
koffiedik, papieren koffiefilter
kamer- en tuinplanten
fijn tuin- en snoeiafval (bladeren, gras, onkruid, haagscheersel)
eieren, eierschalen
broodresten
vaste zuivelproducten (kaasresten)
mest van kleine huisdieren (cavia, konijn) (beperkte hoeveelheden)

Zuiver gft

Er mag veel bij gft, maar niet alles. Van gft wordt compost gemaakt en die willen we zo zuiver mogelijk houden.

Daarom mogen deze ‘twijfelgevallen’ niet bij gft:

– geen beentjes, mosselschelpen en oesterschelpen. Die composteren niet, deponeer ze bij restafval.

– geen theezakjes en koffiepads. Deze bevatten vaak kunststoffen, deponeer ze bij restafval.

– geen zakken (plastic, composteerbaar, papieren zakken). Die zorgen voor vervuiling (lees meer onderaan), deponeer gft altijd los in de container.

– geen papier. Papier hoort bij papier-karton, vuil papier bij restafval.

– geen composteerbare kunststoffen zoals de zogenaamd composteerbare bordjes, zakken. Die zorgen voor vervuiling (lees meer onderaan).

Als je gft eerst in de keuken verzamelt, kan je bijvoorbeeld een herbruikbaar bakje/emmertje gebruiken dat je uitkipt in de gft-container.

Composteer je thuis?

Wat kan je doen met gazonmaaisel?

Gazonmaaisel is tuinafval en mag dus in de gft-container. We raden je wel aan om enkel kleine hoeveelheden in de container te stoppen. Grote hoeveelheden gras kunnen zorgen voor geurhinder, zeker wanneer het gras enkele dagen in de container zit. Je kan gazonmaaisel ook naar een van de drie recyclageparken brengen, maar je gazonmaaisel is ook nuttig gebruiken in je tuin (bv. als mulchlaag tussen struiken of bomen) of om thuis te composteren.

Waarom mag je geen (composteerbare) zakjes gebruiken voor gft?
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zijn composteerbare zakken/verpakkingen minder goed afbreekbaar tijdens het composteringsproces. Zelfs in de professionele composteringsinstallatie zijn ze niet binnen de normale tijd afgebroken. Achtergebleven stukjes (plastic) zijn ook nefast voor de kwaliteit van de compost.

Bovendien veroorzaakt verpakt afval tijdelijk een zuurstoftekort waardoor de gft-verwerking verstoord wordt. Om die reden is gft in broodzakken of verpakt in krantenpapier of keukenrol ook niet oké.

Daarom moet gft dus los in de container.