Groenten, Fruit & Tuinafval

Gft wordt om de twee weken ingezameld in groene rolcontainers van Ibogem. Om je container te laten ledigen, moet je een label bevestigen aan het handvat (40l - € 0,61; 120l - € 1,93; 240l - € 3,90).

Verkooppunten

Ibogem verwerkt gft-afval tot kwalitatieve compost. Stop alleen composteerbaar afval in de gft-container. Vlees en visresten zorgen voor ongedierte. Plaats de container in de schaduw en hou hem rein. Onderin de container kun je een oude krant leggen.

Afvalwoordenboek

Wat is toegelaten?

Aardappelschillen
Groente- en fruitresten
Doppen van noten
Koffiedik en -filters
theebladeren en -zakjes
keukenrolpapier
verwelkte snijbloemen en kamerplanten
tuinafval (onkruid)

Wat is niet toegelaten?

Vleesresten
Visresten
(Mossel)schelpen
eierschalen
Kattenbakvulling
timmerhout
boomwortels
grof, ongesnipperd snoeihout
luiers
aarde en zand
saus, vet en olie
stof uit de stofzuiger
as van de openhaard
houtskool

Wat kan je doen met gazonmaaisel?

Gazonmaaisel is tuinafval en mag dus in principe in de gft-container. We raden je wel aan om enkel kleine hoeveelheden in de container te stoppen. Grote hoeveelheden gras kunnen zorgen voor geurhinder, zeker wanneer het gras enkele dagen in de container zit. Je kan gazonmaaisel ook naar een van de drie recyclageparken brengen. Vraag raad aan onze kringloopmedewerkers om gazonmaaisel nuttig te gebruiken in uw tuin (bv. als mulchlaag tussen struiken of bomen) of om thuis te composteren.

Vraag je afvalcontainer aan

Een gft-container ruilen?
Elk gezin krijgt een gft-container ter beschikking van Ibogem. Er zijn drie maten: 40l, 120l en 240l. Je kan eenmaal gratis een gft-container ruilen als een ander volume jou beter past. Zorg dat de in te wisselen container proper is. De container kan thuis geleverd worden (€ 10). Een tweede keer een container ruilen, kost € 15.
Neem ik de container mee als ik verhuis?
De gft-container hoort bij de woning. Als je verhuist, laat je de container achter voor de nieuwe bewoners. Als je verhuist binnen de Ibogem-regio, zal je in je nieuwe woning de container aantreffen die daar door de vorige bewoners is achtergelaten. Als je verhuist naar een nieuwbouw, krijg je via de dienst bevolking een waardebon voor een gft-container.
Een tweede container nodig?
Je kan bij Ibogem een tweede container aankopen. Die container is in tegenstelling tot de gratis container je persoonlijke eigendom. Dat betekent dat je de container ook kan meenemen wanneer je verhuist.