Hoe wordt papier gerecycleerd?

Oud papier wordt nieuw papier

Het oud papier en karton wordt machinaal gesorteerd. Het karton wordt in balen geperst en verkocht voor de kartonindustrie. Het oud papier wordt grondstof voor nieuw papier.

Via de transportband komt het papier in de ‘drumpulper’ terecht, waar de oude kranten en tijdschriften verpulpt worden met water en zeep. De pulper haalt meteen ook uit de pulp wat er niet in thuishoort: textiel, cd’s, nietjes. Wist je dat er uit 1.000 kg oud papier ongeveer 20 tot 25 kg afval wordt gehaald? Nietjes worden automatisch verwijderd tijdens het proces, maar lijm en plastic niet. Die veroorzaken wel eens fouten in het nieuw papier.

Daarna wordt de papierpulp ontinkt. Aan het einde blijft er een schone, witte pulp achter. Die witte pulp wordt in de juiste verhouding papiervezel/water over de volledige  breedte van de papiermachine gespreid en vervolgens ontwaterd en gedroogd. Er ontstaat een ‘moederrol’ van 102 ton papier. Die moederrol wordt versneden op specifieke breedtes.

Het afgewerkte product komt terecht bij de drukker. De gedrukte kranten en tijdschriften komen in de winkel terecht. Van zodra ze verkocht worden, begint de papiercyclus opnieuw.

Waarom moeten we papier en karton recycleren?

Papier en karton recycleren vraagt minder energie dan de productie van nieuw papier en karton. De vezels (cellulose, van oorsprong houtvezels) kunnen tot zeven keer worden gerecycleerd zonder aan kwaliteit in te boeten. Door het recycleren van papier en karton zetten we materialen duurzamer in en verlagen we de CO2-uitstoot.

Meer weten? Bekijk een filmpje over de sortering en recyclage van papier in de papierfabriek van Stora Enso Langerbrugge in Gent.