Life hacks tegen voedselverlies

Hier vind je alle life hacks van andere inwoners. Laat ze jou ook helpen in de strijd tegen voedselverlies!

Via een wedstrijd peilden we naar jullie ‘life hacks’ (tips) om voedselverlies te beperken. Een life hack is een trucje dat het leven gemakkelijker maakt. Met weinig inspanning behaal je een groot resultaat. In dit geval voor het klimaat. Voedsel is goud!

Zit er een hack bij die je zelf ook gaat toepassen? Dat horen we graag!

Wil je graag een workshop volgen rond voedselverlies? Bekijk ons aanbod.

  • WINNAAR: Ik heb in de diepvries altijd een plastiek zak zitten en doe daar al de restjes van verse groenten in. Een paar bouillonblokjes erbij en je hebt een lekker soepje. Suzy, 61 uit Melsele
  • In plaats van citrusschillen weg te gooien, kun je ze gebruiken om smaakvolle infusies te maken voor water of thee. Je kunt ze ook drogen en gebruiken als natuurlijke luchtverfrisser of in zelfgemaakte schoonmaakmiddelen. Gregory, 33 uit Beveren
  • Heb je nog wat verse kruiden over die bijna bederven? Meng ze met boter en vries het in. Zo heb je altijd smaakvolle kruidenboter bij de hand. Gregory, 33 uit Beveren
  • Schil jouw aardappelen iets dikker, zodat je deze schil kan gebruiken om hiermee gefrituurde aardappelschil te maken. Een lekkere snack met dipsaus bij feestjes die evengoed smaakt als een gewone friet of als extra toevoeging bij een gerechtje. Joachim, 32 uit Bazel
  • Veel mensen weten dit niet, maar je kan avocado’s perfect invriezen!  Je schept ze in die siliconen ijsvormpjes en dekt af met stukjes folie die je goed aandrukt. Ontdooien liefst in een afgesloten doosje. Om verkleuring te voorkomen, kan je de blokjes even insmeren met olijfolie. Greet, 68 uit Beveren
  • Als ik Limoncello maak pers ik nadien de citroenen uit en doe ik het sap in ijsvormpjes. Handig om in voorraad te hebben en geen verlies. De schillen van de citroenen kan je laten drogen en in de blender fijn malen als kruiding in gerechten. Carina, 64 uit Zwijndrecht
  • Vers geoogste kruiden invriezen of de supermarkt kruiden in pot opsplitsen en meerdere potten kweken. Carina, 64 uit Beveren
  • In plaats van overrijpe bananen weg te gooien, kun je er bananenbrood of muffins van maken. Ze zijn perfect voor bakken omdat ze extra zoet en zacht zijn. Gregory, 33 uit Beveren
  • Avocado pit planten: zo wordt gft-afval een plantje. Evelien, 30 uit Beveren
  • Peterselie en koriander (sorry, wij vinden dat niet naar zeep smaken) kopen we in grotere verpakking. Direct versnipperen en invriezen, geen verlies en altijd voorradig. Rebecca, 45 uit Melsele
  • Banaan die te rijp aan het worden is gaat met schil aan in de vriezer. Nadien kan hij gebruikt worden in milk shake of bananenbrood. Hetzelfde doe ik met ander fruit (mango, aardbei, blauwe bes). Heb ik teveel, dan vries ik het in en gaat het nadien bevroren in de yoghurt en na ontdooien... heerlijk van smaak. Of toevoegen in een kan water of een gin. Edith, 56 uit Beveren

  • WINNAAR: Zijn je chips wat minder krokant geworden, smaken de zoutjes of nootjes niet meer helemaal zoals toen je het pak opendeed? Een paar minuutjes in een voorverwarmde oven op 200° en ze zijn lekkerder dan ooit! Greet, 68 uit Beveren
  • Wanneer je merkt dat voedsel over de gebruiksdatum geraakt, verwerk ze dan in een maaltijd en vries deze in enkele porties. Zo verleng je de houdbaarheidsdatum. Danny, 63 uit Zwijndrecht
  • Na een kaas- en wijnavondje blijven er altijd stukken kaas over. Je kan bijna alle soorten kaas invriezen. Gewoon eerst in folie wikkelen en dan in een zakje of doosje. Dat is nodig om geen ijs-afzetting op de kaas te krijgen of smaak te verliezen. Ideaal ook als je single bent en toch van een selectie kazen wil genieten. Heb je harde kaas over, kan je hem raspen en zo invriezen. Greet, 68 uit Beveren
  • Restjesfeest: Plan één dag per week, bijvoorbeeld op vrijdag of zaterdag, waarop je alle overgebleven ingrediënten en restjes uit je koelkast en voorraadkast gebruikt om een buffet van kleine gerechten te maken. Het kan een gezellige en creatieve manier zijn om voedsel te redden dat anders misschien zou bederven. Toon, 34 uit Kruibeke
  • Ik verzamel vanalles in de diepvriezer, om er lekkere bouillonblokjes mee te maken. Greet, 68 uit Beveren
    • Vleesbouillon : een tomahawk steak op de BBQ gelegd? Kalfskoteletjes gebakken? Of gewoon een stukje vlees over? In de diepvriezer ermee! Als je genoeg bij mekaar hebt, ontdooi je die restjes. Goed laten bruinen in de oven met een ajuintje. Met heet water de bakrestjes van de bakplaat halen (want daar zit veel smaak in!). Flink laten inkoken met een laurierblaadje
    • Kippenbouillon : kippenkarkassen, beentjes, kippenvlees en vellen in een pot met water en laten inkoken. Je kan er ook restjes van ander gevogelte bijdoen (geen eendenvet).
    • Visbouillon : vraag in de viswinkel of supermarkt naar hele vissen. Ofwel bereid je de hele vis, ofwel kan je hem in de winkel laten schoonmaken of fileren. De graten, koppen, vellen, pellen van scampi’s, garnalen en kreeft bewaar je ook weer in de vriezer.
  • Een restje spaghettisaus is het perfecte broodsmeersel (kan concurreren met filet américain). Herwig, 74 uit Melsele
  • Een overschotje vleessaus geeft extra smaak aan de soep. Herwig, 74 uit Melsele
  • Leftovers worden meegenomen naar het werk als lunch. Sylvie
  • Mosselsap: invriezen en perfecte start om vissoep te maken of risotto met scampi. Rebecca, 45 uit Melsele
  • Scampi’s of garnalen zijn goedkoper in aankoop als ze ongepeld zijn en je hebt nog ‘afval’ dat je kan invriezen om later visbouillon te maken. Rebecca, 45 uit Melsele
  • Heb je chips over die niet meer zo lekker zijn? Even gehakt, ui en peper opbakken en dan in de ovenschotel met een laag chips en laag gemalen of geknipte kaas afwisselend. Eindigen met kaas. Oven in en hoppa! Zalige tussendoor maaltijd of apero. Hilaire, 65 uit Vrasene
  • Een restje vlees? Restjes verwerken in huisgemaakte boterhamslaatjes of stoofpotjes. Benny, 59 uit Rupelmonde

  • WINNAAR: Overschot van koffie giet ik in een ijsvorm en doe ik bij koude of warme melk. Isabelle, 55 uit Beveren
  • Een vriend hebben die alle restjes opeet, is wel handig. Isabel, 33 uit Zwijndrecht
  • Ik schenk mijn overschot van eten aan een eenzame persoon, meestal een oudere hulpbehoevende die niet de mogelijkheid heeft om zelf nog te koken. Alexandra, 56 uit Melsele
  • Maak een menu en ga 1x per week naar de winkel. Zo koop je net genoeg en heb je geen overschot. Isabel, 33 uit Zwijndrecht
  • Ga altijd eerst bij de afgeprijsde producten kijken in de supermarkt. Die worden anders ook weggegooid. Whitney, 34 uit Beveren
  • Mijn restjes ga ik opzoeken op receptenzoeker.com. Dan kijk ik naar een recept dat ik kan klaarmaken met de overgebleven ingrediënten. Sylvie
  • Vrijwel meeste keukenafval bezorg ik aan mijn beestjes die smullen van restjes groenten, fruitschillen en etc. Chris, 58 uit Beveren
  • Heb je een beetje wijn, bouillon of saus over? Giet het in een ijsblokjesvorm en vries het in. Deze blokjes zijn perfect om later toe te voegen aan gerechten voor extra smaak. Benny, 59 uit Rupelmonde
  • Ik doe vaak mee met acties van "Too Good To Go". Alles wat ik zelf niet kan of wil opeten geef ik door aan vrienden, familie, buren… Karin, 63 uit Burcht
  • ik ben een alleenstaande mama dus eten maken voor 1 week voor mij en mijn kinderen is niet gemakkelijk omdat ze ook niet alles lusten. Al mijn overschotten van elke maaltijd steek ik in de diepvries en gooi niks weg want alles kost geld. Als mijn kinderen weg gaan naar de papa dan kijk ik wat ik allemaal over heb in mijn diepvries. Els