Veelgestelde vragen over diftar gft
Voor wie?
Ik woon in een gebied met sorteerstraat, kan ik ook een diftar gft container aanvragen?
Nee, in gebieden waar verplicht gebruik gemaakt wordt van een sorteerstraat, vinden geen huis-aan-huisinzamelingen plaats. U moet gebruik maken van de ondergrondse containers.
Container
Moet ik de container aankopen?
Je moet de container niet aankopen. Elk gezin krijgt 1 container gratis. Je betaalt enkel een ledigingskost en prijs/kg bij elke ophaling. De gft-container in het diftarsysteem is een herbruikbaar recipiënt en blijft eigendom van Ibogem.
Er staat al een gft-container, maar die is nog niet gechipt. Wat moet ik doen?
Contacteer ons om de container te chippen.
Er staat al een gft-container en die is al gechipt. Kan ik die gebruiken?
De huidige chip is geblokkeerd. Je kan geen gft aanbieden. Contacteer ons om de container aan jouw adres te koppelen.
Hoe zie ik of mijn container gechipt is?
Als je container gechipt is, hangt er een streepjescode op je container en zit er onder de rand (vooraan links) een zwarte ronde chip.
Ik heb momenteel nog geen gft-container. Wat moet ik doen?
Je kan bij Ibogem een gft-container bestellen. Die container is al gechipt. We vragen op dat moment je gegevens (e-mailadres en telefoonnummer). Je krijgt nadien een betalingsuitnodiging om het voorschot op je diftarrekening te storten. Daarna kan je gebruik maken van het diftarsysteem.
Is zo’n container wel handig?
Ja. Je kan de containers makkelijk dragen of vlot verrollen.
Ik woon op een appartement. Waar moet ik zo’n container zetten?
We begrijpen dat er op een appartement niet altijd even veel plaats is om een container te plaatsen. De kleine container van 25 of 40 liter kunnen daarvoor handig zijn. Die nemen niet veel plaats in en hebben bovendien een handige draagbeugel of trekstang en wieltjes.
Kan ik mijn container omruilen voor een ander formaat?
Ja. Raadpleeg hier de voorwaarden.
Kan ik een tweede container aanvragen?
Als één gft-container niet toereikend is, kan je een extra container aankopen. Dit wordt je eigendomscontainer. Hou er rekening mee dat voor elke aangeboden container een ledigingskost wordt aangerekend. Bestel je extra container via het aanvraagformulier.
Hoe maak ik mijn container proper?
Je staat zelf in voor het onderhoud van je container. De containers zijn gemaakt van hard kunststof, zijn glad vanbinnen en kunnen dus gemakkelijk uitgewassen worden. Je kan onderaan krantenpapier leggen om er voor te zorgen dat afval niet blijft hangen.
Slot
Moet ik mijn container op slot doen voor de ophaling?
Als je voor een slot hebt gekozen, doe je de container op slot als je die aanbiedt voor de ophaling. Het slot dat op je container zit, is een kantelslot: het gaat open als de container wordt gekipt. Je hoeft de sleutel dus niet op het slot te laten zitten.
Wie kan mijn container openmaken?
Een gesloten container kan alleen geopend worden met de sleutel van de eigenaar of via het mechanisch ledigingssysteem van de ophaalwagen. Het slot dat op je container zit is een kantelslot: het gaat open als de container wordt gekipt. Je hoeft de sleutel dus niet op het slot te laten zitten.
Wat als ik mijn sleutel verlies?
Gebruik je reservesleutel. Een slot wordt geleverd met 2 sleutels. Laat eventueel zelf preventief een extra sleutel bijmaken. Bij verlies van beide sleutels kan er enkel een nieuw slot geplaatst worden tegen betaling.
Wat met mijn slot als ik verhuis?
Een slot is aangekocht (jouw eigendom) en wordt niet terugbetaald als je verhuist. Je mag het demonteren en meenemen. (Let op: het slot voor een 40 l is anders dan het slot voor een 120 l en 240 l.) De container zelf hoort bij de woning.
Tarieven en betaling
Hoe verloopt de betaling bij diftar gft?
De betaling gebeurt via je persoonlijke diftarrekening. In de eerste betalingsuitnodiging vraagt Ibogem je, in opdracht van de gemeente, om een voorschot te storten op je diftarrekening.
Elke lediging van je gft-container wordt, samen met het aangeboden gewicht (prijs/kg), aangerekend. Als het saldo onder het drempelbedrag komt, sturen we je een nieuwe betalingsuitnodiging. Om een lediging te kunnen garanderen, moet er voldoende saldo op je rekening staan.
Waarom moet ik mijn gegevens (mailadres, telefoonnummer) doorgeven?
Het mailadres is nodig om een betalingsuitnodiging te kunnen sturen. Aan de hand van de betalingsuitnodiging kan je het voorschot storten op de vermelde bankrekening om zo je diftarrekening aan te vullen.
Ibogem zal je persoonsgegevens met de nodige zorg en respect behandelen, conform de geldende wetgeving. De volledige privacyverklaring is hier terug te vinden.
Hoe kan ik mijn saldo aanvullen?
Denk sowieso op tijd aan het aanvullen van je diftarrekening om te vermijden dat je container niet wordt geledigd.
- Online via Mijn Ibogem:
- Ga naar Mijn Ibogem. Klik op Overzicht betalingen - Saldo opwaarderen. Kies het gewenste bedrag.
- Online betalingen via Mijn Ibogem vóór 22u00 worden nog dezelfde dag verwerkt. Belangrijk: de referentie is slechts eenmaal bruikbaar.
- Online bankoverschrijving:
- Raadpleeg je betalingsuitnodiging voor het rekeningnummer en de gestructureerde mededeling (OGM). Voor een correcte verwerking is het belangrijk dat je de juiste gegevens gebruikt.
- Hou rekening met een verwerkingsmarge van 2 werkdagen, zelfs met een instant overschrijving. Belangrijk: gestructureerde mededelingen/referenties zijn slechts eenmaal bruikbaar.
- Gewone bankoverschrijving:
- Raadpleeg je betalingsuitnodiging voor het rekeningnummer en de gestructureerde mededeling (OGM). Voor een correcte verwerking is het belangrijk dat je de juiste gegevens gebruikt.
- Hou rekening met een verwerkingsmarge van 2 werkdagen. Belangrijk: gestructureerde mededelingen/referenties zijn slechts eenmaal bruikbaar.
- Bancontact:
- Kom naar het onthaal (Schaarbeekstraat 27, Melsele) en betaal met bancontact.
- Hou rekening met een verwerkingsmarge van 2 werkdagen.
Ik heb gisteren gestort op mijn diftarrekening, maar vandaag is mijn container niet geledigd?
Bij het overschrijven van bedragen moet er rekening gehouden worden met een verwerkingsmarge van 2 werkdagen, zelfs met een instant overschrijving. Denk dus op tijd aan het aanvullen van je diftarrekening om te vermijden dat je container niet wordt geledigd.
Via Mijn Ibogem kan je met online betalen. Online betalingen via Mijn Ibogem vóór 22u00 worden nog dezelfde dag verwerkt.
Belangrijk: referenties/gestructureerde mededelingen zijn slechts eenmaal bruikbaar.
Wat is “mijn persoonlijke diftarrekening”?
Je persoonlijke diftarrekening is geen effectieve rekening van waaruit je kan betalen of waarop je kan storten. Je stort het geld op de door Ibogem vermelde bankrekening. Je diftarrekening is een virtueel overzicht van je saldo.
Kan ik het saldo van mijn diftarrekening raadplegen?
Je kan het saldo en je afvalverbruik opvolgen via Mijn Ibogem.
Wat wordt er bedoeld met drempelbedrag?
Het drempelbedrag bepaalt wanneer je een nieuwe betalingsuitnodiging krijgt om je diftarrekening aan te vullen en zo te voorkomen dat je container niet geledigd wordt.
Hoeveel bedraagt het te betalen voorschot?
Het te betalen voorschot is voor iedereen anders. Het is immers afhankelijk van de containers of diensten (vb. ophaling grofvuil) die je al hebt bij Ibogem. Op de betalingsuitnodiging wordt altijd een overzicht gegeven van de containers of diensten die je al hebt bij Ibogem.
Waarom betaal ik een ledigingskost?
Daarmee willen we je sensibiliseren om een volle container aan te bieden. Deze ledigingskost is nodig om de logistieke operatie die dit systeem met zich meebrengt, haalbaar te houden.
Ik heb geen mailadres, hoe krijg ik dan de betalingsuitnodiging?
Misschien kan je wel het mailadres van een zoon/dochter, ander familielid of kennis doorgeven? Kan je echt geen mailadres bezorgen, versturen we de betalingsuitnodiging via de post.
Mijn Ibogem
Hoe maak ik een account op Mijn Ibogem?
Raadpleeg hier de instructies.
Kan ik ook een account maken voor iemand anders?
Een mailadres kan slechts aan 1 klant gekoppeld zijn. Als je het account voor iemand anders wil opvolgen, maak je best een ander mailadres aan.
Ik kan geen account aanmaken/ik heb een probleem op Mijn Ibogem.
Stuur een mail met een printscreen van het probleem naar diftar@ibogem.be.
Ophaling
Hoe bied ik de container aan?
Je plaatst de container aan de rand van de openbare weg en voor je eigen perceel, zonder het verkeer van voetgangers, fietsers of voertuigen te hinderen.
Plaats je container met de wieltjes naar de straatkant. Zo kan de ophaler die het beste meenemen. Zorg ervoor dat het deksel gesloten is. Anders veroorzaakt dit problemen bij het ledigen en kan er waaivuil ontstaan.
Een container mag max. 8 kg (25 L-container), 15 kg (40 L-container), 50 kg (120 L-container) of 90 kg (240 L-container) wegen.
Mag ik mijn container aan de straat laten staan? / Wanneer zet ik mijn container buiten?
Neen, de container mag niet op de openbare weg blijven staan. De container mag pas de dag voor de ophaling vanaf 18.00 uur en ten laatste de dag van de inzameling voor 6.00 uur op de openbare weg geplaatst worden. De container moet dezelfde dag nog terug binnen genomen worden.
Waar moet ik de container zetten wanneer het geen inzameling is?
Dat kies je volledig zelf. Je zet de container op een plaats waar het voor jou het handigst is: een berging, balkon, kelder, tuin, ... Een schaduwrijke plaats is in de zomerperiode zeker een pluspunt. Bewoners van appartementen moeten dit mogelijks afstemmen met de eigenaar of syndicus van het gebouw.
Ik ga op vakantie, wat doe ik met mijn container?
Net zoals bij elke andere afvalsoort, is het wettelijk niet toegelaten om afval te lang voor of na een ophaling/inzameling op straat aan te bieden. Vertrek je op vakantie en wens je je container intussen te laten ledigen, schakel dan iemand in die voor jou de container buiten zet en opnieuw binnen haalt.
Mijn container werd niet of niet volledig leeggemaakt?
Als je container niet werd leeggemaakt kan dat verschillende redenen hebben. Raadpleeg het briefje dat de ophaler achterliet en contacteer ons indien nodig.
Onze ophalers doen het nodige om de container zo goed mogelijk leeg te maken. Is er toch afval achtergebleven? Maak dit los en bied het de volgende keer opnieuw aan. Leg een krant onderaan de container om dit te voorkomen. Je betaalt niet voor afval dat in je container achterbleef.
Verhuis/container verdwenen
Wat als mijn container verdwenen is?
Als je container verdwenen is, laat je dit aan Ibogem weten zodat we de chip kunnen blokkeren. Dit is in je eigen voordeel. Anders kan iemand anders er gft mee aanbieden op jouw rekening.
Het antwoord op je vraag niet gevonden? Bel 0800 53 339 of mail naar diftar@ibogem.be