De diftarcontainer door de ogen van de ophaler

De overschakeling van grijze zakken naar een diftarcontainer voor restafval was voor iedereen aanpassen: voor jou, maar ook voor onze ophalers. We nemen je graag mee op hun ronde voor diftar rest.

  

Heb jij de containers gezien op bovenstaande foto’s? De foto’s werden steeds langs twee kanten genomen om het verschil aan te tonen.

Als de container op de oprit staat, is hij minderzichtbaar voor onze ophaler en is het niet duidelijk of de container al dan niet mag geledigd worden. Een container die achter een haag of brievenbus staat, loopt het risico om niet geledigd te worden. Vergeet niet dat er ook ‘s morgens, in het donker, wordt opgehaald.

> Plaats de container goed zichtbaar en aan de rand van de openbare weg voor je eigen perceel.

De container is ergonomischer dan de grijze zakken van vroeger. Onze ophalers moeten geen tonnen afval meer tillen. Maar containers die met het handvat naar een huis of haag staan, zijn niet zo handig. Ze moeten immers eerst gedraaid worden vooraleer ze naar de ophaalwagen gerold kunnen worden.

> Plaats je container met de wieltjes en het handvat naar de straatkant.

Voor jou is het maar één extra beweging om de container goed te zetten,  voor onze ophaler zijn het duizenden extra bewegingen.

Denk ook aan het gewicht van je container, zowel voor de ophalers als voor de container zelf. Een container heeft een maximum laadvermogen. Overbelasting van de container kan ervoor zorgen dat de container scheurt.

De container is een herbruikbaar recipiënt dat eigendom is van Ibogem en waar je als een ‘voorzichtig en redelijk persoon’ zorg voor moet dragen.

> Maak je container niet te zwaar. Een container mag max. 15 kg wegen (40 L-container), 50 kg (120 L-container) of 90 kg (240 L-container). Te zware containers worden niet geledigd.

Containers waarvan het deksel open staat, zijn ook geen cadeau voor onze ophalers. Er kan geen correcte weging gebeuren. Het afval dat er bovenuit steekt, valt op de grond tijdens het kippen van de container, met waaivuil tot gevolg.

> Zorg ervoor dat het deksel gesloten is. Anders wordt hij niet geledigd. Zakken die bovenop de container liggen worden niet meegenomen.

Als je deze tips in gedachten houdt wanneer je je restafvalcontainer buitenzet, wordt het voor onze afvalophalers een pak gemakkelijker. Bedankt!

Meer info: https://www.ibogem.be/ophalingen/diftar-rest/

Volg je saldo en verbruik op via Mijn Ibogem.