Hoe wordt kurk gerecycleerd?
Kurk is een hoogwaardig product dat perfect kan gerecyleerd worden. Waar breng je ze binnen en wat gebeurt er dan mee?
Op de gratis zone van het recyclagepark kan je al lang kurken binnenbrengen om ze een tweede leven te bezorgen. In Beveren vind je ook in scholen en winkels tonnen om kurk in te zamelen.
De locaties
- Albert Heijn (Warande 23 – Beveren)
- Colruyt NV (Donkvijverstraat 17 – Beveren)
- GBS Lindenlaanschool (Lindenlaan 141 – Beveren)
- Sint-Rafaëlschool (Kallobaan 3 – Beveren)
- GBS De Toren (Schoolstraat 15 – Melsele)
- GBS De Zeppelin (W. Van Doornijckstraat 69 – Haasdonk)
- GBS De Oogappel (Nieuwe Baan 8 – Vrasene)
- Horta Beveren BVBA (Pareinpark 7 – Beveren)
- Soete Huys (Grote Baan 286 – Melsele)
- Sint-Maarten Middenschool (Kallobaan 3 a – Beveren)
- GVBS Sancta Maria (Kallobaan 1 a – Beveren)
- Leefschool de Wollewei (Zandstraat 26 b – Haasdonk)
- Leefschool de Zonnewijzer (Beukenlaan 9 – Kieldrecht)
- Gemeentelijke bibliotheek (Gravenplein 3 – Beveren)
Waarom zou je kurk apart inzamelen?
Kurken belanden nu nog al te vaak bij het restafval, terwijl ze voor vzw Katrinahof nog waarde hebben. Deze vzw biedt als orthopedagogisch centrum ondersteuning aan kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking. Een van de activiteiten van de afdeling Galerie van Katrinahof is het inzamelen en sorteren van gebruikte kurken. Na sortering krijg je zuivere natuurkurk die daarna wordt opgehaald door een sociale werkplaats uit Scherpenheuvel, De Vlaspit, die de kurk vermaalt tot korrels. Deze korrels worden onder de naam Recycork gebruikt in de bouwsector als isolatiemateriaal. Twee keer winst dus. Om nog meer kurk te kunnen ophalen, heeft vzw Katrinahof de gemeente Beveren gevraagd om op strategische plaatsen tonnen te mogen plaatsen.
Kurk kan perfect gerecycleerd worden zonder aan kwaliteit te verliezen. Kurk is een hoogwaardig natuurlijk materiaal dat wordt gewonnen uit de schors van de kurkeik. Maar die bron is niet oneindig. Van een nieuwe boom kan de eerste schors pas na 25 jaar geoogst worden, waarna de boom tien jaar nodig heeft om een nieuwe bruikbare schorslaag te laten groeien. Door kurk te hergebruiken kunnen we de productiedruk op de kurkboomgaarden verlichten.
Genoeg redenen dus om die kurken binnen te brengen!
Wat kunnen we recycleren?
Kurken stoppen (van wijn of bier), onderleggers in kurk, kurkoverschotten (bv. kurk op rol of kurkisolatieplaten), alle andere voorwerpen van zuivere kurk.
Wat niet? Synthetische kurken (dit is restafval), metalen bindijzers (dit mag in de PMD-zak), kurken wand- en vloerbekleding (dit is wegens de lijmresten restafval/grofvuil).