Hoe wordt PMD gesorteerd?

De weg van een PET-fles tot fleecetrui.

Ibogem levert het PMD-afval aan bij Indaver. Het gaat in de geavanceerde PMD-installatie, die het afval sorteert en zuivert. Niet meer dan 5% van wat er toekomt, mag verloren gaan. Daarom wordt er tijdens elke stap van het proces gecontroleerd op kwaliteit.

  1. Via een automatische zakkenscheurder en een transportband komt het PMD in een trommelzeef terecht. Hier gebeurt een eerste scheiding.
  2. Daarna sorteert een reeks machines het overgrote deel van het PMD-afval automatisch. Papierresten en plastieken zakjes worden weggeblazen. Een overbandmagneet selecteert het metaal. Drankkartons worden gedetecteerd door infrarood licht, waarna ze uit het PMD-afval worden geblazen door perslucht.
  3. Door materiaal- en kleurherkenning worden de kunststoffen PE en PET gescheiden.
  4. Uiteindelijk komen er acht voorgesorteerde fracties in de sorteerhal binnen: aluminium, drankkartons, heldere PET, blauwe en groene PET, PE en residu (rest). Al deze fracties worden door sorteerders nog manueel gecontroleerd.

De gesorteerde fracties worden in balen afgevoerd voor recyclage. Het zijn nu waardevolle secundaire grondstoffen. De eindproducten worden gebruikt voor industriële toepassingen, zoals bouwmaterialen, maar ook voor producten van elke dag, zoals fleecetruien, matrasvullingen, toiletpapier of conservenblikken.