Verplichte gft-inzameling?

Vanaf 1 januari 2024 mag er geen keukenafval meer bij restafval. Voor de inwoners van Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht is dat niets nieuws. Ibogem voorziet al jaren een selectieve inzameling van gft aan huis om jou de mogelijkheid te geven etensresten te sorteren. De gemeenten die dat nog niet hadden, moeten dat voortaan ook doen.

Waarom?

Er belanden nog te veel etensresten bij restafval (gemiddeld 42% van het gewicht in Vlaanderen). Dat is jammer, want restafval wordt verbrand en zijn we kwijt. Van gft-afval (groente-, fruit- en tuinafval) wordt compost gemaakt en dat is voedsel voor de bodem, 100% recyclage dus.

De verplichte gft-inzameling, zoals vastgesteld in het Lokaal Materialenplan 2023-2030, heeft als doel om de hoeveelheid organisch-biologisch afval (etensresten) in het restafval te verminderen. Controles op het sorteren van gft zijn steeds mogelijk.

Wat te doen met je etensresten?

Wat mag er bij gft?

De gft-inzameling bestaat hier al jaren, maar sinds 2019 mag er nog meer in je gft. Wist je dat een restje spaghetti ook bij gft mag of een boterham met charcuterie? Vlees- en visresten, vaste zuivelproducten, eieren en eierschalen, brood, koffiefilters en papier van de keukenrol… mogen bij gft. Theezakjes en koffiepads mogen er niet in, evenmin als schelpen van mosselen, oesters en vleesresten waar nog beenderen aan hangen.

Hier kan je je kennis nog eens opfrissen.

Bedrijven sorteren ook etensresten

Ook voor bedrijven mag er vanaf 1 januari 2024 geen bioafval meer in het bedrijfsrestafval zitten. Sinds 2021 moeten al heel wat bedrijven (zoals cateraars, horeca en zorginstellingen) verplicht keukenafval en etensresten sorteren om de hoeveelheid bedrijfsrestafval verder te doen dalen. Vanaf 1 januari 2024 geldt die verplichting voor elke producent van bedrijfsafval. Lees meer.