Diftar gft: veelgestelde vragen

Raadpleeg hier de algemene info over diftar gft, de brief en folder die je in de bus ontving (21 -23 januari).

Gegevens doorgeven diftar gft

Bekijk de data van de chiprondes.

 1. Wat is diftar gft?
 2. Wanneer start diftar gft?
 3. Is diftar duurder dan labels?
 4. Ik heb geen internet, hoe kan ik dan mijn gegevens doorgeven?
 5. Ik heb geen mailadres, hoe krijg ik dan de betalingsuitnodiging?
 6. Waarom moet ik mijn gegevens (mailadres, telefoonnummer, nummer gft-container) doorgeven?
 7. Waar vind ik het nummer van mijn gft-container?
 8. Er staat geen (leesbaar) nummer op mijn gft-container. Wat moet ik doen?
 9. Wat betekent het nummer op de adressticker?
 10. Het busnummer staat niet op mijn adresetiket?
 11. Tegen wanneer moet ik mijn gegevens (e-mailadres, telefoonnummer en nummer gft-container doorgeven?
 12. Ik heb de brief niet gekregen of ik ben hem kwijtgeraakt. Wat nu?
 13. Wat moet ik doen om mijn gft-container te laten chippen?
 14. Moet ik mijn gft-container laten chippen?
 15. Ik gebruik mijn gft-container niet vaak. Moet ik hem ook laten chippen?
 16. Ik ben mijn gft-container vergeten buitenzetten tijdens de 2 chiprondes. Wat nu?
 17. Mag ik twee containers laten chippen?
 18. Ik heb momenteel nog geen gft-container. Wat moet ik doen?
 19. Wat doe ik met mijn resterende gft-labels?
 20. Kan ik de stand van mijn budget raadplegen?
 21. Wat als ik verhuis?
 22. Wat als mijn gft-container verloren of gestolen is?
 23. Hoe vermijd ik dat iemand anders gft in mijn container komt steken?

 1. Wat is diftar gft?

  Op 1 mei 2019 wijzigt het betalingssysteem van de gft-ophaling (groente-, fruit- en tuinafval). In plaats van nog met labels te werken, schakelt Ibogem over op het diftarsysteem. Diftar staat voor ‘gedifferentieerd tarief’ of simpelweg betalen voor het afval dat je produceert. De eerlijkste manier om diftar toe te passen, is om het aangeboden afval te wegen. De registratie gebeurt via een intelligente chip

 2. Wanneer start diftar gft?

  Vanaf 1 mei 2019 kan je de gft-container buiten plaatsen zonder label en laten ledigen aan de hand van de chip. Uiteraard gebeurt dit alleen als je container gechipt is en als je het voorschot op je  diftarrekening hebt gestort. Tot 30 april 2019 moet je een label aan je gft-container bevestigen om hem te laten ledigen.

 3. Is diftar duurder dan labels?

  Bij diftar wordt het afval gewogen en betaal je enkel voor de kilo’s die je effectief aanbiedt. Je betaalt 0,05 euro per kilo. Met een label betaal je voor het volume van je container dat je buitenplaatst, of je container nu vol is of niet. Als je weet dat een 40 l-container gemiddeld 10 kg weegt, zie je dat dit goedkoper zal zijn dan een label (0.61 euro).

 4. Ik heb geen internet, hoe kan ik dan mijn gegevens doorgeven?

  Als je je gegevens niet via de website kan ingeven, neem je telefonisch contact op met Ibogem (03 253 16 64) en wij geven het voor jou in. We vragen je adres, telefoonnummer en het nummer van je gft-container.

 5. Ik heb geen mailadres, hoe krijg ik dan de betalingsuitnodiging?

  Het opgeven van een e-mailadres heeft zowel voor jou als voor Ibogem voordelen in functie van de praktische opvolging (betalingsuitnodiging, statistieken). Misschien kan je wel het mailadres van een zoon/dochter, ander familielid of kennis doorgeven? Kan je echt geen mailadres bezorgen, versturen we de betalingsuitnodiging via de post.

 6. Waarom moet ik mijn gegevens (mailadres, telefoonnummer, nummer gft-container) doorgeven?

  Het mailadres is nodig om een betalingsuitnodiging te kunnen sturen. Aan de hand van de betalingsuitnodiging kan je het voorschot storten om je diftarrekening te openen. Alleen zo kan je vanaf 1 mei je gft-container laten ledigen aan de hand van de chip. Het nummer van je gft-container is nodig om die te kunnen linken aan je adres en de chip die erin wordt geplaatst.
  Ibogem zal je persoonsgegevens met de nodige zorg en respect behandelen, conform de geldende wetgeving. De volledige privacyverklaring is hier terug te vinden.
  Geef je gegevens hier door.

 7. Waar vind ik het nummer van mijn gft-container?

  Je vindt het nummer van je gft-container bovenaan je container, gegraveerd in het deksel. Bij een kleine container staat het nummer in één van de hoeken van het deksel, bij een grote container meestal in het midden. Als de letters niet meer gekleurd zijn, zijn ze misschien nog te lezen als je de container een beetje schuin houdt, in het licht.

 8. Er staat geen (leesbaar) nummer op mijn gft-container. Wat moet ik doen?

  Zie ook 7. Als er echt geen nummer op je gft-container staat, vul je in het vakje dat daarvoor voorzien is om te registreren, het volume in van je container (40 l – 120 l of 240 l).

 9. Wat betekent het nummer op de adressticker?

  Het nummer onderaan op de adressticker werd gebruikt om de sticker en de brief (allebei op adres) te matchen. Het nummer heeft voor de rest geen functie meer.

 10. Het busnummer staat niet op mijn adresetiket?

  De busnummers zijn jammer genoeg niet op de adresetiketten gedrukt, waarvoor onze excuses. Noteer het er gerust bij met alcoholstift en dan weten wij welke chip in jouw container werd geplaatst.

 11. Tegen wanneer moet ik mijn gegevens (e-mailadres, telefoonnummer en nummer gft-container doorgeven?

  Geef je gegevens zo snel mogelijk door via deze website, bij voorkeur vóór de 2e chipronde (zie data). Dit neemt maar een paar minuten in beslag.

 12. Ik heb de brief niet gekregen of ik ben hem kwijtgeraakt. Wat nu?

  Je kan de brief en folder hier raadplegen. Aangezien je geen codes hebt, kan je niet registreren. Bezorg ons per e-mail je gegevens en dan zoeken we het uit.

 13. Wat moet ik doen om mijn gft-container te laten chippen?

  1/ Bezorg ons je gegevens (e-mailadres, telefoonnummer en nummer gft-container) via deze website.
  2/ Kleef de adressticker die je kreeg op je gft-container (bij voorkeur op de rechterzijkant van de container, net onder het deksel)

  3/ Plaats de gft-container buiten op 1 van de 2 voorziene dagen (met de wieltjes naar de straatkant).
  Er zijn twee momenten waarop de ploeg om te chippen bij jou langskomt. Dat gebeurt na de gewone huis-aan-huisophaling van gft (diezelfde dag). Laat de container tot 18u buiten staan.
  De container mag vol of leeg zijn. Deze ophalingen zijn sowieso gratis.
  Week 5: chipronde 1 Zwijndrecht (29-01) & Beveren A* (31-01)
  Week 6: chipronde 1 Kruibeke (5-02) & Beveren B* (8-02)
  Week 7: chipronde 2 Zwijndrecht (12-02) & Beveren A* (14-02)
  Week 8: chipronde 2 Kruibeke (19-02) & Beveren B* (22-02)
  (*Beveren A of B? Kijk op uw ophaalkalender of geef uw straat in via https://www.ibogem.be/ophalingen/.)
  4/ In de loop van de maand maart krijg je van Ibogem een betalingsuitnodiging.
  5/ Stort het voorschot.
  6/ Klaar! Je kan vanaf 1 mei 2019 gebruik maken van het diftarsysteem.

 14. Moet ik mijn gft-container laten chippen?

  Als je na 1 mei 2019 nog gft wil aanbieden, moet je je gft-container laten chippen. Er wordt dan niet meer met labels gewerkt. Containers zonder chip zullen vanaf die datum niet meer worden leeggemaakt.

 15. Ik gebruik mijn gft-container niet vaak. Moet ik hem ook laten chippen?

  Als je al een gft-container hebt, maar die zelden gebruikt, is het aangeraden om de container al tijdens de voorziene dagen te laten chippen. Je betaalt later, vanaf 1 mei, enkel voor de aangeboden kilo’s.

 16. Ik ben mijn gft-container vergeten buitenzetten tijdens de 2 chiprondes. Wat nu?

  Heb je die twee momenten gemist, neem je contact op met Ibogem om je container te laten chippen. Containers zonder chip zullen vanaf 1 mei 2019 niet meer worden leeggemaakt.

 17. Mag ik twee containers laten chippen?

  Je krijgt bij de brief één adressticker. Kleef hem voor de  chipronde op de container die je het vaakst gebruikt. Neem contact op met Ibogem in verband met de tweede container. We bekijken dan eventuele alternatieven zoals een grotere container.

 18. Ik heb momenteel nog geen gft-container. Wat moet ik doen?

  Je kan bij Ibogem een gft-container gaan halen. Die container is al gechipt. We vragen op dat moment je gegevens (e-mailadres en telefoonnummer). Je moet verder niks doen. Je krijgt nadien een betalingsuitnodiging om het voorschot op je diftarrekening te storten. Vanaf 1 mei kan je gebruik maken van het diftarsysteem.

 19. Wat doe ik met mijn resterende gft-labels?

  Stem je voorraad zo goed mogelijk af op de overschakeling (1 mei 2019). Wist je dat je ook labels per stuk kan kopen? Heb je toch nog labels over na de overschakeling, dan kan je die inruilen bij Ibogem (Schaarbeekstraat 27, Melsele; open ma-vrij 9-12u en 13-17u). Het bedrag wordt cash teruggegeven of via een tegoed op je diftarrekening.
  De inwoners van Kruibeke kunnen hun overige labels ook cash ruilen bij het onthaal van de gemeente Kruibeke (O.L.Vrouwplein 18).
  De inwoners van Beveren kunnen hun overige labels ook cash ruilen bij het onthaal van de gemeente Beveren (Stationsstraat 2).

 20. Kan ik de stand van mijn budget raadplegen?

  Je kan je budget raadplegen via het online klantenpaneel Mijn Ibogem.

 21. Wat als ik verhuis?

  Als je verhuist, laat je dit aan Ibogem weten zodat we jouw rekening kunnen afsluiten en de chip kunnen blokkeren. Dit is in je eigen voordeel. Anders kan iemand anders er gft mee aanbieden op jouw rekening. Je resterend bedrag wordt terugbetaald. De container hoort bij de woning. Laat hem proper achter.

 22. Wat als mijn gft-container verloren of gestolen is?

  Laat dit zo snel mogelijk aan Ibogem weten zodat we de chip kunnen blokkeren. Anders kan iemand anders er gft mee aanbieden op jouw rekening. We zorgen dan voor een andere gechipte container.

 23. Hoe vermijd ik dat iemand anders gft in mijn container komt steken?

  Hoewel we ervan uitgaan dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen afval, kan dat jammer genoeg gebeuren. Ibogem besliste bewust om geen sloten te voorzien, omdat dat de ophaling duurder zou maken (voor ons en voor jou) en de ophaling zou vertragen. Om toch te vermijden dat iemand anders in jouw gft-container afval komt bijsteken, kan je de container zo laat mogelijk buiten plaatsen voor de ophaling. Spreek de bewuste persoon er eventueel over aan of doe een aangifte bij de politie. Dit is immers sluikstort.