Diftar rest

Op 1 januari 2021 schakelt Ibogem in Kruibeke over op het diftarsysteem voor restafval. Diftar staat voor ‘gedifferentieerd tarief’ of betalen voor het afval dat je aanbiedt.  De eerlijkste manier om diftar toe te passen, is om het aangeboden afval te wegen. Dat gebeurt aan de hand van een container die voorzien is van een intelligente chip.

We moeten met z’n allen minder restafval produceren. Dankzij de uitbreiding van pmd en gft is de hoeveelheid restafval per inwoner al flink gedaald, maar dat kan nog beter zodat we de doelstelling van de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) gemakkelijk halen. Tegen 2022 mogen de inwoners van de Ibogem-regio gemiddeld aan max. 141 kg restafval per inwoner komen. Momenteel zitten we daar nog boven (gem. 147,11 kg/inw.).

Uit studies en praktijkervaring van andere afvalintercommunales blijkt dat het restafvalcijfer per inwoner sterk daalt wanneer het restafval wordt ingezameld met containers die gewogen worden bij het ledigen.

Veelgestelde vragen over diftar rest

Stappen omschakeling naar diftar rest Kruibeke

Elke inwoner van Kruibeke heeft ondertussen een restafvalcontainer gekregen en een betalingsuitnodiging om een voorschot te storten op de diftarrekening.

Sinds 1-01-2021 mogen geen restafvalzakken meer aangeboden worden.

Elke lediging van je restafvalcontainer wordt, samen met het aangeboden gewicht (prijs/kg), aangerekend d.w.z. in mindering gebracht van je diftarrekening. Volg je saldo op Mijn Ibogem.

Volle rollen restafvalzakken met ongeschonden wikkel kan je tussen 01-01-2021 en 31-03-2021 inruilen bij Ibogem (onthaal, Schaarbeekstraat 27 te Melsele). Het tegoed wordt niet cash terugbetaald, maar gestort op je diftarrekening.

Hoe bied ik de container aan?

Je plaatst de container aan de rand van de openbare weg en voor je eigen perceel, zonder het verkeer van voetgangers, fietsers of voertuigen te hinderen.

Plaats je container met de wieltjes naar de straatkant. Zo kan de ophaler die het beste meenemen. Zorg ervoor dat het deksel gesloten is. Anders veroorzaakt dit problemen bij het ledigen en kan er waaivuil ontstaan.

Een container mag max. 15 kg (40 L-container), 50 kg (120 L-container) of 90 kg (240 L-container) wegen.

Veelgestelde vragen over diftar rest Soorten containers

Vragen? Bel 0800 53 339 of mail naar diftar@ibogem.be