Diftar gft

Bij het diftarsysteem wordt je gft (groente-, fruit-, en tuinafval) gewogen en betaal je per kilo. De registratie gebeurt via een intelligente chip. De betaling via je diftarrekening.

Diftar gft in het kort

Waarom hanteren we het diftarsysteem?

Om zoveel mogelijk gft te recupereren. Er komt immers nog te veel gft in het restafval terecht. Dat is jammer. Het gft dat in het restafval zit, wordt verbrand en bijgevolg zijn we de energie en grondstoffen kwijt. Gft kan beter verwerkt worden tot compost zodat de natuurlijke voedingsstoffen opnieuw in de bodem terechtkomen en de kringloop gesloten blijft.

Wat is er veranderd?

Tot voor 1 mei 2019 hing je een label aan je gft-container bij wijze van betaling, of die container nu vol was of niet (per volume van de container). Met diftar gft betaal je gft per gewicht. Dat is eerlijker, want je betaalt enkel voor de kilo’s die je effectief aanbiedt. (Diftar is de afkorting van ‘gedifferentieerd gewicht’) De betaling gebeurt via een voorschot dat je betaalt op je diftarrekening.

Wat doet de chip?

Om geledigd te worden, is het van belang dat je gft-container gechipt is. Via de chip weten we aan welk adres en welke diftarrekening de container gekoppeld is. Op die manier komen de gewogen kilo’s op de juiste rekening terecht. Containers zonder chip worden niet leeggemaakt. Is jouw container nog niet gechipt? Neem contact met ons op via info@ibogem.be of 03 253 16 64.

Hoe betaal je?

Voor het eerste gebruik, sturen we je een eerste betalingsuitnodiging om een voorschot te storten op je diftarrekening. Het startbedrag is voor iedereen € 15. Elke lediging gft wordt volgens het aantal kilo (aan 0,05 euro/kg) in mindering gebracht. Als het saldo onder het drempelbedrag van € 5 komt, sturen we je een nieuwe betalingsuitnodiging. Om een lediging te kunnen garanderen, moet er minimum € 2 op je rekening staan. Je kan je saldo volgen via Mijn Ibogem.

 


Veelgestelde vragen over Diftar gft

 1. Wat moet ik doen om mijn gft-container te laten chippen?

  1/ Neem contact met ons op via het nummer 03 253 16 64 of mail ons via info@ibogem.be.
  2/ Bezorg ons je gegevens (e-mailadres, telefoonnummer en nummer gft-container).
  3/ We nodigen je uit om de container te laten chippen.
  4/ Je krijgt een betalingsuitnodiging.
  5/ Stort het voorschot.
  6/ Klaar! Je kan gebruik maken van het diftarsysteem.

 2. Hoe zie ik of mijn container gechipt is?

  Als je container gechipt is, hangt er een streepjescode op je container en zit er onder de rand (vooraan links) een zwarte ronde chip.

   

 3. Moet ik mijn gft-container laten chippen?

  Als je gft wil aanbieden, moet je je gft-container laten chippen. Containers zonder chip worden niet leeggemaakt.

 4. Ik heb momenteel nog geen gft-container. Wat moet ik doen?

  Je kan bij Ibogem een gft-container gaan halen. Die container is al gechipt. We vragen op dat moment je gegevens (e-mailadres en telefoonnummer). Je moet verder niks doen. Je krijgt nadien een betalingsuitnodiging om het voorschot op je diftarrekening te storten. Daarna kan je gebruik maken van het diftarsysteem.

 5. Hoe werkt die weging met chip?

  De ophaalwagens van Ibogem zijn uitgerust met een weeginstallatie. Tijdens de opwaartse beweging van de container wordt deze automatisch gewogen. Na lediging volgt een tweede automatische weging. Het verschil tussen deze twee wegingen is het gewicht dat aangerekend wordt. De kilo’s aangeboden gft bepalen dus je rekening. Vergissingen zijn uitgesloten. Zo wordt afval dat in de container is blijven hangen, niet aangerekend.

 6. Kan ik de stand van mijn budget raadplegen?

  Om je saldo op je diftarrekening te kunnen raadplegen heb je een account nodig op Mijn Ibogem (rechts bovenaan deze website).

  • Heb je al een account: meld je aan met je e-mailadres en paswoord.
  • Heb je nog geen account: Klik op ‘Maak een account’. Dit kan op twee manieren: aan de hand van je elektronische identiteitskaart of door het invullen van de nodige gegevens. Na het aanmaken van een account zal je een e-mail ontvangen met een bevestigingslink. Bevestig je account via die link. Nadien kan je je aanmelden op Mijn Ibogem met je e-mailadres en paswoord.

  Heb je problemen met het inloggen? Bezorg ons een printscreen van de foutmelding via info@ibogem.be.

 7. Ik heb geen mailadres, hoe krijg ik dan de betalingsuitnodiging?

  Het opgeven van een e-mailadres heeft zowel voor jou als voor Ibogem voordelen in functie van de praktische opvolging (betalingsuitnodiging, statistieken). Misschien kan je wel het mailadres van een zoon/dochter, ander familielid of kennis doorgeven? Kan je echt geen mailadres bezorgen, versturen we de betalingsuitnodiging via de post.

 8. Ik heb de betalingsuitnodiging nog niet gekregen. Wat nu?

  Is je container gechipt en geregistreerd? Heb je al in de spam/ongewenste mail gekeken? Kan je ook daar niets terugvinden? Mail ons via info@ibogem.be.

 9. Waarom moet ik mijn gegevens (mailadres, telefoonnummer, nummer gft-container) doorgeven?

  Het mailadres is nodig om een betalingsuitnodiging te kunnen sturen. Aan de hand van de betalingsuitnodiging kan je het voorschot storten om je diftarrekening te openen. Alleen zo kan je je gft-container laten ledigen aan de hand van de chip. Het nummer van je gft-container is nodig om die te kunnen linken aan je adres en de chip die erin wordt geplaatst.
  Ibogem zal je persoonsgegevens met de nodige zorg en respect behandelen, conform de geldende wetgeving. De volledige privacyverklaring is hier terug te vinden.

 10. Waar vind ik het nummer van mijn gft-container?

  Je vindt het nummer van je gft-container bovenaan je container, gegraveerd in het deksel. Bij een kleine container staat het nummer in één van de hoeken van het deksel, bij een grote container meestal in het midden. Als de letters niet meer gekleurd zijn, zijn ze misschien nog te lezen als je de container een beetje schuin houdt, in het licht.

 11. Wat doe ik met mijn resterende gft-labels?

  Je kon de labels nog inruilen bij Ibogem tot 1 juni 2020. Daarna niet meer.

 12. Wat als ik verhuis?

  Als je verhuist, laat je dat aan Ibogem weten zodat we jouw rekening kunnen afsluiten en de chip kunnen blokkeren. Dit is in je eigen voordeel. Anders kan iemand anders er gft mee aanbieden op jouw rekening. Je resterend bedrag wordt terugbetaald. De container hoort bij de woning. Laat hem proper achter.

 13. Wat als mijn gft-container verloren of gestolen is?

  Laat dat zo snel mogelijk aan Ibogem weten zodat we de chip kunnen blokkeren. Anders kan iemand anders er gft mee aanbieden op jouw rekening. We zorgen dan voor een andere gechipte container.

 14. Hoe vermijd ik dat iemand anders gft in mijn container komt steken?

  Hoewel we ervan uitgaan dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen afval, kan dat jammer genoeg gebeuren. Je kan het vermijden door de container zo laat mogelijk buiten te plaatsen voor de ophaling. Spreek de bewuste persoon er eventueel over aan of doe een aangifte bij de politie. Dit is immers sluikstort.
  Je kan ook een slot voor je gft-container aankopen bij Ibogem (€ 30/stuk excl btw). Je kan het slot zelf plaatsen of je kan met de container naar Ibogem komen en het slot door ons laten plaatsen (€ 10 excl btw).

 


Composteer je eigen gft-afval!

Wil je de goedkoopste oplossing? Haal een compostvat bij Ibogem voor 11 euro en begin gewoon zelf te composteren! Bekijk hier tips en filmpjes.

Waarom is compost(eren) zo belangrijk?

 • Compost is 100 % recyclage.
  Groente-, fruit-, en tuinafval wordt door miljoenen kleine diertjes en organismen verwerkt tot donkerbruine humus of compost. Die compost is een bron van voedsel en leven voor je tuin. Compost verbetert de teelaarde, is vochtregulerend, maakt de bodem luchtiger, rijker en voedzamer. En zo is de kringloop gesloten.
 • Compost is bovendien een lokaal product.
  Jouw groente-, fruit- en tuinafval wordt gecomposteerd door collega-intercommunale DDS Verko in Appels, Dendermonde. Als je thuiscomposteert, is je compost helemaal een lokaal product!
 • Compost zorgt voor een kleinere voetafdruk.
  Hoe komt dat? Alleen al door het feit dat je ervoor kiest om je gft te sorteren en te (laten) recycleren in plaats van te verbranden, zorg je voor een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot. Door het inwerken van compost in de grond leg je bovendien koolstof (C) vast voor lange termijn. Die koolstof kan niet worden omgezet tot het broeikasgas CO2. Door compost te gebruiken in plaats van potgrond vermijd je ook dat er veen moet worden ontgonnen uit de aarde.