Wat met aangetaste buxus?

De buxusmot is er weer. De takken en bladeren van aangetaste buxus mag je in geen geval op je composthoop thuis doen. Zo vergroot je de kans dat de mot zich verder verspreidt. Voer het buxusafval naar het Recyclagepark bij tuinafval (dek de lading goed af om verspreiding van de besmetting te vermijden) of stop het in je groene GFT-container. Hou het deksel goed dicht.

Buxusresten vormen een belangrijke bron van nieuwe infectie van de buxusmot aangezien de eitjes, rupsen en poppen er nog een tijdje op kunnen overleven en de buxusmot zelf ettelijke kilometers vliegend kan afleggen. Daarom is het van groot belang dat het buxusafval zo snel mogelijk wordt verwerkt in een professionele composteringsinstallatie. Door de hoge temperatuur worden de eitjes en rupsen gedood. Dat is de beste manier om de verspreiding van de buxusmot tegen te gaan.

Hoe de buxusmot beheersen?

Grote aantallen rupsen kunnen de volledige plant kaal vreten. De buxus verliest tijdelijk zijn sierwaarde, maar gaat er niet dood van. Toch is het beter schade te vermijden. Pak de plaag aan als je rupsen ziet in april, in juli en in september. Geef eerst de buxusplanten een snoeibeurt om haarden met poppen en eitjes met de hand te verwijderen. Pas op met chemische bestrijdingsmiddelen. Ze zijn niet alleen schadelijk voor het milieu, voor de vogels die de bespoten rupsen in dit seizoen massaal voeren aan hun jongen, is het ook een gevaar.

Lees meer over de bestrijding van de buxusmot.

Zoek je een alternatief voor buxus?

Er zijn tal van inheemse alternatieven die mooie, biodiverse hagen vormen, zoals liguster, meidoorn, sporkehout of veldesdoorn bijvoorbeeld. Perkjes met strak gesnoeide buxus kan je vervangen door bloemrijkere aanplantingen met verbena, lavendel of marjolein, tot grote vreugde van vlinders, hommels en bijen.