Vergeten spullen nieuw leven geven

Ruim je zolder op en verklein je voetafdruk.

Vlamingen hebben een gemiddelde materialenvoetafdruk van het gewicht van zeven olifanten. Dat is 34,6 ton materialen per jaar. Dit cijfer is de afgelopen 5 jaar aanzienlijk verbeterd, maar er blijft werk aan de winkel. Om de druk op grondstoffen te verlichten, wil de Vlaamse overheid de consumptie van de Vlaming tegen 2030 met 30% terugdringen en zelfs met 75% tegen 2050.

Atticafobie ofwel zoldervrees

Veel Vlamingen hebben de gewoonte om waardevolle, ongebruikte spullen op zolder of in een ander verloren hoekje in huis te bewaren, zoals oud speelgoed, kledij, elektronica of gereedschap. Deze spullen blijven daar vaak ongebruikt en vergeten liggen en dat is jammer, want ze kunnen best nog nuttig zijn. Misschien mits een opknapbeurt of wat herstelwerk. Of als je ze zelf niet meer gebruikt, kan je ze via onze Kringwinkel een tweede leven geven bij andere gezinnen.

Daarom roept de OVAM Vlamingen op om hun ‘atticafobie’ ofwel ‘zoldervrees’ te overwinnen op www.zoldervrees.be. Bij deze angststoornis ervaart men een irrationele vrees voor zolderruimtes, soms met paniekaanvallen tot gevolg, waardoor deze waardevolle spullen al snel worden vergeten.

De campagne wordt gelanceerd met een videoboodschap van een zolderexpert, vertolkt door Peter Van den Eede, die uitlegt wat ‘atticafobie’ is en hoe mensen deze angst kunnen overwinnen. Hij laat zien hoe vergeten spullen, zoals een oud bijzettafeltje, gerepareerd of upcycled kunnen worden. De boodschap is simpel: door je zolder op te ruimen, help je de planeet en verminder je de afvalberg. Je kan op de website gebruikmaken van audiotherapie-sessies om je ‘zoldervrees’ te overwinnen, ook ingesproken door Peter Van den Eede.

Hergebruik en herstel in Vlaanderen

In kringwinkels ligt het hergebruik momenteel op 5,9 kg per inwoner, terwijl het doel is om dit tegen 2030 naar 8 kg te verhogen. Uit onderzoek van Recupel en Bebat blijkt dat een gemiddeld Vlaams huishouden maar liefst tien ongebruikte elektrische toestellen heeft. Er is dus nog veel ruimte voor verbetering. In het afgelopen jaar werden er in Vlaanderen ook 10 miljoen herstellingen uitgevoerd, een stijging van 25% tegenover de vorige meting. Maar om de doelstellingen te halen zal ook dit nog beter moeten.

Op de website www.zoldervrees.be vind je tips om je spullen nieuw leven te geven.