Respect zit in de kleine dingen – Bied je afval correct aan

Dagelijks zorgen heel wat recyclageparkwachters en afvalophalers er voor dat we op een eenvoudige manier ons afval kwijt kunnen. Dat afval wordt niet altijd op een correcte manier aangeboden. Foutief aangeboden afval zorgt voor een extra belasting voor de ophaler en verstoort ook het vlot ophalen ervan aan huis of de doorstroming op het Recyclagepark. We roepen hiertoe op naar aanleiding van de Week van de afvalophaler en recyclageparkwachter die loopt van 19 tot en met 23 november, maar hopen dat je dit eigenlijk altijd doet.

Concrete tips

  1. Maak je restafvalzak niet te zwaar. 15 kg voor een zak van 60 l is het maximum. Als één op de twintig restafvalzakken drie kilogram te veel weegt, moet de ophaler al snel honderdvijftig kilogram extra tillen op een doorsnee ronde.
  2. Bind je papier en karton samen of stop het in een gesloten kartonnen doos, zodat het niet uit elkaar valt tijdens de ophaling, kan wegwaaien en zwerfvuil veroorzaken.
  3. Zet je container met de wieltjes en het handvat naar de straatkant, zodat de ophaler hem gemakkelijk kan vastpakken. Het deksel moet volledig dicht zijn, anders veroorzaakt dit problemen bij het optillen.
  4. Sorteer je afval voor je naar het Recyclagepark gaat. Dat is overzichtelijker voor de parkwachters en helpt jou om sneller uit te laden.

Lees meer tips over het aanbieden van afval aan de straat en op het Recyclagepark.

De Week van de afvalophaler en recyclageparkwachter is een initiatief van de afvalintercommunales en Interafval en met de steun van OVAM en Fost Plus. https://www.houhetnet.be/