Nieuw dit voorjaar: gft wegen met slimme chip

Benieuwd hoe dat allemaal in zijn werk zal gaan? Hou je brievenbus in de gaten. Tussen 21 en 23 januari ontvang je alle informatie!

Op 1 mei 2019 wijzigt het betalingssysteem van de gft-ophaling (groente-, fruit-, en tuinafval). In plaats van nog met labels te werken, schakelt Ibogem over op het diftarsysteem. Diftar staat voor ‘gedifferentieerd tarief’ of simpelweg betalen voor het afval dat je produceert. De eerlijkste manier om diftar toe te passen, is om het aangeboden afval te wegen. De registratie gebeurt via een intelligente chip.

Raadpleeg hier de brief die Huis-aan-Huis wordt bedeeld en de folder.

Gegevens doorgeven diftar gft

Waarom verandert het systeem?

Omdat we vaststellen dat er nog te veel gft in het restafval terechtkomt. Dat is jammer. Het gft dat in het restafval zit, wordt verbrand en bijgevolg zijn we de energie en grondstoffen kwijt. Gft kan beter verwerkt worden tot compost, zodat de natuurlijke voedingsstoffen opnieuw in de bodem terechtkomen en de kringloop gesloten blijft. Ook voor jou is het jammer, want je betaalt de prijs van restafval voor gft, terwijl gft goedkoper is.

Wat verandert er precies?

Tot hiertoe hing je een label aan je gft-container bij wijze van betaling. Na de omschakeling betaal je gft per gewicht, namelijk aan 0.05 euro per kilo. Dat is eerlijker, want je betaalt enkel voor de kilo’s die je effectief aanbiedt. De betaling gebeurt via een voorschot dat je betaalt op je diftarrekening.

Hoe betaal je?

Zodra diftar gft in gebruik wordt genomen, hoef je geen Ibogem-labels meer te kopen. De betaling gebeurt via je persoonlijke diftarrekening. In de eerste betalingsuitnodiging vraagt Ibogem je, in opdracht van de gemeente, om een voorschot te storten op je diftarrekening. Het startbedrag zal voor iedereen € 15 bedragen. Elke lediging gft wordt volgens het aantal kilo (aan 0,05 euro/kg) in mindering gebracht. Als het saldo onder het drempelbedrag van € 5 komt, sturen we je een nieuwe betalingsuitnodiging. Om een lediging te kunnen garanderen, moet er minimum € 2 op je rekening staan.

Hoe gaat de omschakeling in zijn werk?

Alle containers zullen voorzien worden van een intelligente chip. Je ontvangt half januari een brief in je bus met de nodige instructies. We informeren of je een gft-container hebt en leggen uit hoe en wanneer je die moet buiten zetten om te laten chippen. Je brengt de adressticker die je krijgt aan op de container en plaatst hem op de afgesproken dag buiten, vol of leeg. Die ophaling zal sowieso gratis zijn. Samen met de ophalers zal een ploeg meelopen die de containers chipt. Als je de container vergeet buiten te zetten, krijg je nog een kans de volgende ophaling, maar daarna moet je zelf naar Ibogem voor een chip. Containers zonder chip zullen in de toekomst niet meer leeggemaakt worden.

Hoe werkt die weging met chip?

De ophaalwagens van Ibogem zijn uitgerust met een weeginstallatie. Tijdens de opwaartse beweging van de container wordt deze automatisch gewogen. Na lediging volgt een tweede automatische weging. Het verschil tussen deze twee wegingen is het gewicht dat aangerekend wordt. De kilo’s aangeboden gft bepalen dus je rekening. Vergissingen zijn uitgesloten. Zo wordt afval dat in de container is blijven hangen, niet aangerekend.

Veelgestelde vragen over diftar gft


Composteer je eigen gft-afval!

Wil je de goedkoopste oplossing? Haal een compostvat bij Ibogem voor 11 euro en begin gewoon zelf te composteren! Bekijk hier tips en filmpjes.

Waarom is compost(eren) zo belangrijk?

Compost is 100 % recyclage. Groente-, fruit-, en tuinafval wordt door miljoenen kleine diertjes en organismen verwerkt tot donkerbruine humus of compost. Die compost is een bron van voedsel en leven voor je tuin. Compost verbetert de teelaarde, is vochtregulerend, maakt de bodem luchtiger, rijker en voedzamer. En zo is de kringloop gesloten.

Compost is bovendien een lokaal product. Jouw groente-, fruit- en tuinafval wordt gecomposteerd door collega-intercommunale DDS Verko in Appels, Dendermonde. Jouw groenafval wordt gecomposteerd door onze eigen composteringsinstallatie in Kallo. Op onze recyclageparken kan je groencompost aankopen in zakken van 50 l (3,50 euro). Als je thuiscomposteert, is je compost helemaal een lokaal product!

Compost zorgt voor een kleinere voetafdruk. Hoe komt dat? Alleen al door het feit dat je ervoor kiest om je gft te sorteren en te (laten) recycleren in plaats van te verbranden, zorg je voor een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot. Door het inwerken van compost in de grond leg je bovendien koolstof (C) vast voor lange termijn. Die koolstof kan niet worden omgezet tot het broeikasgas CO2. Door compost te gebruiken in plaats van potgrond vermijd je ook dat er veen moet worden ontgonnen uit de aarde.

Een concreet voorbeeld: Door een zak van 50 l groencompost te gebruiken, heb je 18,37 kg CO2 uitgespaard. Dat komt overeen met de uitstoot van een gemiddelde personenwagen voor een afstand van 114,83 km.