Je tuin klimaatbestendig

We worden alsmaar meer geconfronteerd met hitte en droogte, maar tegelijk ook met watertekorten, stortbuien en wateroverlast. Met deze handige kringlooptips kan jij je omgeving meer klimaatbestendig maken.

  1. Vang het regenwater op. In een droge periode kan je deze voorraad gebruiken om je planten te gieten.
  2. Zorg voor waterdoorlatende paden en bodembedekking. Het invallende regenwater stroomt niet weg, maar sijpelt in de bodem zodat de plantenwortels erbij kunnen.
  3. Verbeter je bodemstructuur. Door compost toe te voegen maak je de wateropname van de grond en tegelijk de drainage beter. Compost maak je in minder dan een jaar door tuin- en keukenresten luchtig te verwerken in een compostvat. Met de compost kan je zelf potgrond maken of kan je de bodem verbeteren.
  4. Breng (véél) natuurlijke schaduw. Voor minder hitte en een minder snelle verdamping plant je bomen, struiken en vaste planten. Planten zorgen sowieso voor een betere drainage en wateropname, ze koelen de lucht, zorgen dat de bodem minder opwarmt of uitdroogt. Ze lokken bovendien heel wat dierenleven.
  5. Mulch-mulch-mulch. Blijft er toch nog ergens naakte grond dan mulch je die. Dat kan met droog blad, grasmaaisel of compost. Je ondergrond blijft vochtig, het bodemleven kan optimaal ontwikkelen, onkruid wordt geremd in zijn groei … allemaal dankzij die mulch.

Wist je dat je 20 euro korting kan krijgen bij de aankoop van een compostvat of –bak bij Ibogem?

In samenwerking met Vlaco vzw organiseren we regelmatig workshops rond diverse thema’s.