Duurzame evenementen

Organiseer je een evenement? Probeer dat dan zo afvalarm mogelijk aan te pakken en het afval goed te sorteren. Wegwerpbekers zijn verboden, dus ga voor herbruikbare bekers. Probeer ook voor andere aspecten van je evenement (zoals eetgerei, infrastructuur) na te denken over een duurzaam alternatief. Voor lokale besturen is het gebruik van eenmalig cateringmateriaal ook verboden.

Bij Ibogem kan je herbruikbare bekers lenen (25 cl en 33 cl), een wasstraat en afvaleilanden om afval gescheiden in te zamelen.

Herbruikbare bekers

Evenementen mogen geen wegwerpbekers meer gebruiken, tenzij de organisator erin slaagt om 90% (vanaf 2022 zelfs 95%) van de eenmalige verpakkingen selectief in te zamelen voor recyclage.*

Herbruikbare bekers vervangen plastic wegwerpbekers en vermijden dus heel wat afval. Je gebruikt ze zoals glazen, maar ze zijn veiliger omdat ze onbreekbaar zijn. Ibogem beschikt over een groot aantal herbruikbare bekers van polycarbonaat in twee maten: 25 cl en 33 cl. Je kan er water, frisdrank en bier in schenken. Het gebruik van de bekers is gratis. Verloren of kapotte bekers worden aangerekend.

Professionele wasstraat

Omdat afwassen vaak een struikelblok is voor het gebruik van herbruikbare bekers, kocht Ibogem een professionele wasstraat. De wasstraat is zuinig in water, energie en chemicaliën. De wasstraat werkt snel: in een uur kunnen minstens 1800 bekers gewassen worden. 1 wascyclus duurt amper 1,20 minuten. Machinaal wassen verlengt bovendien de levensduur van de herbruikbare bekers. Bij handwas lopen ze immers krassen op en dat maakt ze minder smakelijk om uit te drinken. Voor het gebruik van de wasstraat wordt een waarborg gevraagd. Hou er rekening mee dat je water, een driefasenaansluiting 380 V en een aansluiting 220 V nodig hebt.

Afvaleilanden

Op elk evenement ontstaat afval. Om afval te sorteren bij het publiek leent Ibogem afvaleilanden uit. Een afvaleiland bestaat minimaal uit een restcontainer en een pmd-container. Je kan ook backstage afval sorteren. Daarvoor worden minstens drie grote containers geleverd: restafval, pmd en papier-karton. Door te sorteren kan je geld uitsparen, want recycleerbare afvalsoorten zijn goedkoper dan restafval (niet-recycleerbaar).

Aanvragen

Materiaal aanvragen doe je ten laatste twee maanden vóór je evenement plaatsvindt.

Tarieven Reglement en info Vraag materiaal evenement aan

Wetgeving

*Sinds 1 januari 2020 mogen evenementen geen wegwerpbekers meer gebruiken, tenzij de organisator erin slaagt om 90% (vanaf 2022 95%) van de eenmalige verpakkingen selectief in te zamelen voor recyclage. Deze uitzondering geldt niet voor evenementen van lokale besturen. De bewijslast ligt bij de organisator. De OVAM ontwikkelde een leidraad om de 90/95% regel te behalen. Ga naar https://ovam.vlaanderen.be/aan-de-slag-met-de-wetgeving-cateringmateriaal en klik op ‘Hoe pak je het aan, de 95% inzameling van eenmalige drankverpakkingen?’.

Lokale besturen mogen bovendien geen cateringmateriaal voor eenmalig gebruik gebruiken (sinds 2022).

Meer info over de wetgeving cateringmateriaal en tips om een duurzaam evenement te organiseren op https://ovam.vlaanderen.be/groen-event.